Czy warto kupic nagrywarke S-ATA

0

No własnie tak jak w temacie.Jesli warto to dlaczego?Jaki model polecacie?Dziek

0

Warto, bo coraz więcej płyt głównych nie ma ani jednego złącza PATA; warto, bo urządzenia te nie wykorzystują w ogóle trybu PIO, a za to zawsze DMA (podobno da się wymusić PIO, ale to inna historia); warto, bo pozwalają na łatwiejszy montaż i węższe taśmy. Dodatkowo najnowsze nagrywarki na SATA mają udostępniać transfery (zewnętrzne, aby nie było niedomówień) już z zakresu SATA II.

Nie warto, jeśli nie masz złącza SATA lub na przykład twój BIOS pozwala na bootowanie tylko z napędów optycznych podłączonych do PATA (niestety, wcale nie takie rzadkie ostatnio).

Co do modelu, sprecyzuj, jaka by cię konkretnie interesowała? Jak rozumiem, nagrywarka DVD?

//DOPISANE: Dodatkowym argumentem przeciw może jeszcze czasem być cena - często wyższa od odpowiedników PATA.

0
Szczawik napisał(a)

Co do modelu, sprecyzuj, jaka by cię konkretnie interesowała?

Interesowało by mnie cos od LG albo Lite-On

0

Jeśli Lite-On, to podobno dobra jest LiteOn DVDRW+- SH-16A7S SATA - wada: nie posiada LightScribe

Jeśli LG, to słyszałem, że LG DVD GSA-H30N SATA jest przyzwoita, ale podobno czasem trochę głośna (nie wiem też, czy ma LightScribe; za to rzekomo potrafi czytać nawet bardzo podrapane lub niestandardowo nagrany płyty).

Tą drugą najłatwiej można uświadczyć w kolorze czarnym (choć jest też biała - właściwie kolor kości słoniowej oraz srebrna).

0

Mam płytę główną ASUS A8V Deluxe i ostatnio podłączyłem do niej nagrywarkę ASUS DRW-1814BLT (SATA - slot 2 na płycie). No i mam problem.

Gdy komputer startuje bez problemu wykrywa, że jest podłączony HDD na SATA oraz w/w nagrywarka. Jednak w BIOSie nie mogę odnaleźć opcji pozwalającej na ustawienie by system bootował się właśnie z tejże nagrywarki. BIOS jest aktualny (wer. 1017), jeśli można tak powiedzieć bo od dawna ASUS do tego modelu płyty głównej nie wypuścił nowszego. BIOS widzi jedynie moją starą nagrywarkę Lite-On LTR-48125W (ATA).

Czyżby była to wina BIOSu, który po prostu nie pozwala na ustawienie bootowania z nagrywarki SATA? A może ktoś spotkał się z tym samym problemem i rozwiązał go?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1