Edytor Hexadecymalny - jaki polecacie?

0

Witam
Poszukuję dobrego, darmowego edytora hexadecymalnego.
Program taki musi posiadać następujące możliwości:

  • Podświetlanie liter zmodyfikowanego kodu
  • Cofanie wykonanych operacji (Undo), najlepiej także po zapisie zmienionego pliku na dysk
  • Wyszukiwanie, zamienianie ciągów znaków (ANSI, UNICODE)
  • Możliwość wklejania tekstu do modyfikowanego pliku - w taki sposób, że plik nie powiększa swojego rozmiaru - wklajany tekst ma zastąpić nadpisywany.

Wzorem takiego programu jest dla mnie WinHex - niestety nie jest darmowy i posiada mnóstwo opcji, które mnie nie intersują.
Jeśli ktoś z was zna program, który spełniał by te warunki proszę o informacje. A być może ktoś z was sam taki napisał...
Ostatnio znalazłem program HxD (http://www.mh-nexus.de/) - spełnia wszystkie wymagania, oprócz ostatniego niestety... więc szukam coś ala HxD - prosty, przejrzysty.

Dzięki za każde info.
Pozdr
-Paweł

0

Ja mam unregistered HexWorkShop 3.1. Na moje potrzeby starczy.

0

w PsPadzie jest fany hexedit

0
Oleksy_Adam napisał(a)

Ja mam unregistered HexWorkShop 3.1. Na moje potrzeby starczy.

Niestety HexWorkShop nie jest darmowy. Z tego co widze na ich stronie jest to wersja Shareware, 30 dniowa.... więc odpada, niestety bo dobry jest....

mitring napisał(a)

w PsPadzie jest fany hexedit

Hmm, ten Hexedytor jest cienki... Niepodoba mi się. Niespełnia warunków, które wypisałem.

Czekam na dalsze propozycje ;)
Pozdr

0

W editpadzie jest edytor hex.

0

Z racji mojego głównego zajęcia znam się trochę na hexeditach - dokładnie spełniającego Twoje warunki to nie widziałem. Najlepiej napisz własny - zapewniam, że nie jest to trudne. Ew. obadaj to - Hackman. Ja na samą myśl o używaniu programu napisanego w VB dostaję wysypki...

p.s. sam na hiewie /ew. biewie/ jadę :>

0
deus napisał(a)

p.s. sam na hiewie /ew. biewie/ jadę :>

Hej Deus
Napisałbym sobie sam, gdybym miał czas (no i nie chce mi się ;) ).
Chyba użyję tego pierwszego, tj. HxD (skontaktowałem się z autorem programu i dopisał ostatnią opcję, więc teoretycznie można używać, choć oficjalnie program nie został jeszcze wydany). Dzięki za propozycje (Hackman nie jest darmowy).
Programy, których używasz nie są niestety dla mnie. To tylko dla takich wymiataczy jak ty (szczerze podziwiam za wiedze).

Pozdr

0

To ja offtopa walnę ;) Skoro mi postawili diagnozę, że mam przewlekły kaszel na tle nerwowym, to deus może mieć na tle nerwowym wysypkę ;)

0
Bobinho napisał(a)
deus napisał(a)

Ja na samą myśl o używaniu programu napisanego w VB dostaję wysypki...

Ciekawe... jak dotąd lekarze nie stwierdzili możliwości występowania uczulenia na programy napisane w VB. Nie jesteś alergikiem, a jeśli dostajesz wysypki to pewnie z innego, niezidentyfikowanego powodu...

Słuchaj chłopcze: to, że piszesz w VB nie oznaczą że jest to automatycznie najlepszy język świata. Ale ograniczę się tylko do jednego pytania - widziałeś program w VB /na Win32 bo .NET to co innego/ od środka?

0

To nie brak tolerancji tylko czysta praktyka. VB zalet nie ma - po prostu. Pisze sie w nim koszmarnie, konstrukcje dlugie jak cholera, kod, ktory powstaje jest wooolny i nieoptymalny. Do tego brak chyba odpowiednika na inne systemy niz win.
Taki jezyk, jak jego poprzednicy - np. basic na commodore: zabawka dla dzieci, gdzie mozna bylo cos popisac, ale sensowne rzeczy to tylko asm. Of coz nie porownuje VB do basica na commodore, ale pewne cechy nadal pozostaly...

0

BoBinho:
To teraz się wypowie czystek krwi pascalowiec. Napisałeś, że masz doświadczenie małe. Słuchaj więc rad tych, którzy wiedzą więcej. W językach basic piszę jak muszę (najczęściej makra w office). Powiem tak - boli za każdym razem gdy to używam. MS nie wiadomo z jakich powodów (sobie tylko znanych) promuje i rozwija ten język. Co do disasma VB - prawie jak optymalizacja.

Niejednokrotnie czytałem na tym forum dyskusję na temat języka, C\C++ w samych superlatywach, pascal dla dzieci, VB... milczenie. Czy się tym przejmuję? Nie. Dlaczego? Bo nie siedzę w sektorze IT, programowanie to moja pasja i niezła zabawa. Ty za to się boczysz jak małe dziecko. Poszło z Twoich ust sporo obraźliwych uwag. Nieładnie. Tak nie powinna wyglądać dyskusja dorosłych ludzi. Wnioskuję więc, że masz jakieś 15 lat i uważasz się za pępek świata (egocentryzm). Koledzy udzielili swojej opinii. Możesz się zgodzić lub nie ale zachowajmy twarz podczas dyskusji. Wzajemne (obustronne) obrzucanie błotem nie prowadzi do nikąd. Należy pamiętać, że jest coś takiego jak konstruktywna krytyka. A tak na marginesie to po ke się dołączyłeś z tymi obelgami do wątku. Kolega chciał HexEdity. Każdy z nas się wypowiedział, a ty walisz offtopic i to w kiepskim wydaniu. Pracuj nad sobą.

0

Tak na marginesie mam 14 lat. Ty może takich rzeczy do siebie nie bierzesz, ale mnie to po prostu wkurza. Sorry, za ten offtop, ale masz rację, że nie powinniśmy tego kontynuować. I nie chodzi o obrzucanie się błotem tylko o to, że i tak ani yw ani ja nie odstąpimy od swojego zdania. A znalazłem się tutaj przez ukochanego kolegę w "waszym stylu", który podał mi link w celu dokopania mi, wiedząc że programuję w tym języku i wcale nie uważam go za "tego innego" (jak wy z resztą). Teraz się ulotnię, chyba, że ponownie mnie zagrzejecie do ostrych wypowiedzi. A odpowiem, nie odpuszczę. Mam nadzieję, że w takiej atmosferze się już nie spotkamy. Żegnam!!

0

Wracajac do tematu (czyli hexedytor) polecam xvi32 - używałem go miedzy innymi do edytowania seemow w mojej komorce i moim zdaniem jest calkiem wygodny.

0

Ło matko - gdyby Coyote miał system ostrzeżeń to kilku by się dostało teraz za mega off-top i bójki słowne.

// i dobrze ze nie ma - ban teraz zawsze jest niespodzianką :> - Q

0

Zawsze można zajrzeć tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_hex_editors - wikipedia prawdę ci powie ;) Ja sam używam fhreda, do moich zastosowań wystarczy, ale twoich warunków nie spełnia :( (znaczy się: spełnia, ale nie wszystkie - tylko 2 ostatnie)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1