Program do tworzenia pomocy

0

Cześć, swego czasu używałem Oasis, ale miał strasznie dużo niedociągnięć, które sprawiały, że pisanie helpa było totalną katorgą.

Wobec tego, czy znacie jakiś dobry, prosty w obsłudze program do tworzenia helpów?
A, no i oczywiście musi być darmowy

0

Help Autor

http://www.programuj.com/download/pomoc/hautohrl.zip

Może prosty w obsłudze to on nie jest ale to freeware ;]

0

Tak se go oglądnąłem i doceniłem Oasisa ;)
Zna ktoś coś jeszcze?

0
Szczawik napisał(a)

Microsoft HTML HELP Workshop

Nazwa wskazuje, że on nie tworzy plików hlp, zgadza się? A to wymóg

0

No zgadza się, tworzy pliki .chm Jakkolwiek nowe wersje Delphi i Builderów chyba jakoś tam sobie z chm'ami radzą. Gdzieś na 4programmers czytałem gotowca (albo dyskusję) na temat używania chm zamiast hlp. A jak chcesz to rozprowadzać po prostu, a nie podpinać pod aplikację, to zdecydowanie lepszy jest chm.

0

Oficjalne oprogramowanie do tworzenia plików helpa - Microsoft Help Workshop (hcw i hcrtf), do znalezienia w necie, byly tez dolaczone np do BCB6 Professional.

Jest to rzecz leciutko "stara", podobnie jak i same pliki .hlp, ktore wychodza z uzycia, a reczne utworzenie projektu pliku pomocy, o ile dobrze pamietam wymaga utworzenia odpowiednio spreparowanych plików .rtf z odpowiednimi znacznikami (karkolomne zadanie), w necie jest naprawde masa programow ktore zrobia to automatycznie.

Tak jak napisal poprzednik - lepiej uzywac plików chm, obsluga jest tak samo prosta jak przy .hlp, a jezeli nie zalezy ci na pomocy kontekstowej, to nawet banalna bo masz dostep do kazdego tematu w helpie (czyli do kazdego skladowego pliku .html) za pomoca odpowiednio spreparowanego linka i mozesz to zrobic w kazdej wersji Dlephi albo BCB.

Na przyklad tak:

String helpString = helpFile+String("::/html/temat.htm");
ShellExecute(this->Handle,"open","hh.exe",helpString.c_str(),NULL,SW_SHOW);
0

Już tak BTW - mieliście jako programiści 10 lat aby przejść z plików HLP na CHM. Vista standardowo nie posiada obsługi HLP dopiero jakaś poprawka to dodaje, niedawno wydana. Naprawdę HLP to przeżytek...

0

Może przeżytek, ale przydaje się przy połączeniu CHM + HLP. Chm jako pliki pomocy "główne", a HLP jako pliki z których program wyświetla opisy w trakcie działania (HLP w takich wypadkach obsługuje formatowanie tekstu, a CHM - nie wiedzieć czemu - nie).

0

Ja polecam HelpNDoc

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1