Jaki CMS?

0

Mam klienta, który na komputerach zna się tyle, że potrafi przeglądać strony WWW, napisać parę zdań w Wordzie i ewentualnie policzyć coś banalnego w Excelu. O HTMLu słyszał jedynie że to coś "w Internecie", a CSS, PHP, JavaScript to czarna magia. Potrzebuję dla tego klienta jakiś PROSTY CMS. Naprawdę PROSTY, bo klient zapowiedział, że nie chce poświęcić na naukę więcej niż kilka minut, nie mówiąc o tym, że content ma edytować więcej niż jedna osoba i poziom umiejętności informatycznych tych osób jest... hmmm, jakby tu powiedzieć... niespecjalnie zaawansowany (tj. humanistyczny).

Co proponujecie? Potrzebne są tylko bardzo podstawowe funkcje - tj. edycja stron i newsy, bez forum, wersjonowania, automatycznej paginacji, komentarzy, blogów i innych bajerów. Za to edycja stron ma być PROSTA, żeby nawet matoł zrozumiał gdzie ma kliknąć i jak to edytować. Najlepiej żeby było WYSIWYG, jak w Wordzie (bo to oni znają). Technologia nie ma większego znaczenia (choć najlepiej PHP lub Java).

CMSy, które oblookałem dotąd: Joomla, Mambo, Drupal, OpenCMS nie spełniają tych wymagań.

// dziwne - dostałem info o skasowaniu mojego posta, że niby już taki był. Ale post nadal istnieje. A na dodatek jak wpiszę CMS w wyszukiwarce, to zwraca pusto. Ba, nie zwraca nawet tego posta. Coś z tym Coyotem ostatnio się kisi. :(

// do postu poniżej: dzięki, oblokam Wordpressa.

0

wordpress jako cms. bardziej łopatologicznie chyba się nie da

0

Wordpress IMHO jest prostszy, ale...
gdy użytkownik zobaczy coś takiego:

http://codex.wordpress.org/Image:write1.png

to się załamie.

Czemu twórcy CMSów nie rozumieją co to znaczy PROSTY sposób edycji postów?
Jak gość chce mieć fragment tekstu np. kursywą, to zaznacza go myszką, klika jeden guzik i tekst robi się kursywą. Jak chce wstawić obrazek to klika guzik "Wstaw obrazek", otwiera mu sie znane z Windows okienko do wyboru plików, pokazuje obrazek, klika OK i obrazek jest wstawiony do treści posta. I później można go np. myszką przesunąć. To jest łopatologia, a nie manewrowanie jakimiś tagami , <image> <url>. To ma być dla zwykłych luldzi, a nie webmasterów.
Ja zresztą też czasami zapominam jaka jest składnia tagu <url> na forum 4p, tj. gdzie wastawić adres i gdzie wstawić to co się wyświetla. Guzik "url" nie pomaga.

W końcu mamy XXI wiek, mamy Flasha, applety Javy, JavaScript, AJAX i masę innych fajnych rzeczy. Czy tylko goście od OpenCMSa zrobili coś takiego? (ale pisałem już że OpenCMS mi nie odpowiada z innych względów).</url></image></url>

0

kurde, żeby aż taka łopatologia, to wątpię żeby ci ludzie aż takie debile... jak nawet moja była sobie raziła i radzi do tej pory z wordpressem, to raczej nie możliwe żeby ktokolwiek był bardziej antykomputerowy. Jak aż tak bardzo im trzeba, to czy nie lepiej np. zrobić w delphi program windowsowy do łączenia z bazą + samemu zrobić obsługę tego, taki multilang cms

0

WordPress posiada edytor WYSIWYG o ile wiem.

0
Krolik napisał(a)
  • dziwne - dostałem info o skasowaniu mojego posta, że niby już taki był. Ale post nadal istnieje. A na dodatek jak wpiszę CMS w wyszukiwarce, to zwraca pusto. Ba, nie zwraca nawet tego posta. Coś z tym Coyotem ostatnio się kisi. :(
    http:*4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=101956 [porównaj daty, pewnie odświeżyłeś stronę gdy 4p miało muła.

Przeniosłem do Software bo o tym wątek. Nie wiem, czemu ludziska tego nie odróżniają od spraw nie związanych z kompami [off-topic]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1