Ku przestrodze i zastanowieniu się nad tym co się kupuje polecam przeczytać o wędlinach i serach http://www.sfd.pl/Dla_wszystkich_ktorzy_lubia_poledwice_drobiowa_i_inne_tradycyjne_wedliny_-t256709.html
Artykuły dość stare (2002r) ale mogę Was zapewnić, że jest cały czas tak samo albo nawet gorzej. Branżę wędliniarską znam niejako od kuchni - kilkanaście zakładów w PL gdzie mam okazję pooglądać sobie "produkcję" wędlin oraz to co do nich dodają.
Co ciekawe ludzie kupują i to dużo np. kiełbasę za 6zł/kg albo szynkę za 10zł/kg. Dla mnie to jest przerażające jak ktoś może myśleć, że jeśli cena żywca (na dzień dzisiejszy) to ~6-7zł/kg to kiełbasa po 6zł/kg jest z mięsa dobrego gatunku! A gdzie opłacić pracowników, prąd, woda, podatki, ...
A na koniec taka uwaga odnośnie produktów z logiem "wyprodukowano dla czerwony owad w czarne kropki" - generalnie receptura jest ta sama, dodatki takie same, ilościowo też podobnie ale np. zamiast mięsa kl. I jest mięso kl. II czyli gorsze jakościowo a co za tym idzie tańsze. Niech się nikt nie łudzi, że np. taka b...ka ma taką siłę przebicia, że potrafi wynegocjować ceny niższe o kilka % bez straty jakości.