Sterowniki Atmega

0

Cześć,

Mam problem, mianowicie kupiłem sobie niedawno płytkę atmega162, mam też programator USB AVTPROG5, bo chciałem nauczyć się podstaw programowania procesorów w C. Na początku wszystko działało dobrze, w menadżerze urządzań miałem sterownik ISP MKii. W pewnym momencie (wydaje mi się, że weszła jakaś aktualizacja windows'a - 8.1) pojawił się ekran z instalacją sterownika. Od tego czasu Atmel Studio 7, którego używałem nie widzi mojego sprzętu. W menadżerze urządzeń mam -Atmel USB Devices i jak wejdę to sterownik AT90USB162. Przewertowałem kilka forów, przeinstalowałem atmela, instalowałem też bascom, avrstudio i winavr, wraz z tym instalowały się sterowniki do usb itp. i nie wiem co dalej mogę zrobić. Nadal nie widzi programatora. Próbowałem użyć ZADIG, ale nigdzie nie mam tam do wyboru ISP MKii. Jestem zielony jeśli chodzi o ten temat i może potrafiłby mi ktoś pomóc, bo ja już nie bardzo mam pomysł co zrobić.

0

@Imperator109: a próbowałeś odinstalować wszystkie sterowniki i oprogramowanie do Atmela i zainstalować jeszcze raz? Teraz może być bajzel w systemie, stąd nie wiadomo nawet gdzie szukać problemów.

0

@furious programming: Tak, próbowałem kilka razy. Odinstalowywałem wszystko, nawet sterowniki ręcznie. Potem jak podpinałem programator, to coś tam się instalował jakiś sterownik, ale nie ISP Mkii tylko wlasnie ten AT90USB... Niby wyglada jakby mialo wszystko działać, pokazuje że to najbardziej aktualny sterownik i sprzęt działa poprawnie. Ale jak odpale Atmela to nie mogę go ustawić, więc tak jakby go nie rozpoznaje. Pierwszy raz coś próbuje działać z taką płytką i nie wiedziałem, że może być z tym taki problem.

1

No i nie zobaczy.
Zresztą w sklepie napisali wyraźnie:
"UWAGA: Programator AVTPROG5 współpracuje z ATMEL STUDIO do wersji 6.2, (nie współpracuje z wersją 7.0 i wyższą)"

A co avrdude na to? Generalnie "programator zgodny z" oznaczy tyle co "średnio legalna kopia która dotychczas działała na oficjalnych driverach producenta".
No trochę wtopiłeś, było kupić usbasp albo dragona. ;)

0

No dobra, racja nie doczytałem. Ciekawe, że przez dobre 2 dni AtmelStudio7 widziało programator i wszystko działało dobrze.

Spróbowałem jeszcze raz, deinstalacja wszystkiego, zainstalowałem teraz wersje Atmel 6.2 i niby instaluje tam jakieś sterowniki, ale nadal to samo. W menadżerze urządzeń rozpoznaje to jako Atmeldevice z tym sterownikiem AT90USB... Jako oddzielne urządzenie mam coś jak Jungo USB Win Driver.

Nadal w AtmelStudio w zakladce 'Tool' nie mam nic do wyboru tylko puste pola.

0

Może to nie jest wina sterowników, a po prostu urządzenie jest uszkodzone? Możesz sprawdzić na innym pececie?

0

Po raz drugi pytam: czy avrdude radzi sobie z linii poleceń z tym programatorem? Niekoniecznie musi, bo możliwe, że Atmel Studio podegrało mu nowy, niedziałający z klonami firmware, ale wcale tak nie musi być, stąd odpuść to AS na chwilę i zobacz czy to urządzenie w ogóle żyje. Spod Linuxa jakiegoś, na innym pececie albo chociaż przy wyłączonym AS7 z linii komend przy użyciu avrdude.

0

Kiedy deinstalujesz urządzenia, to zaznaczasz usuń pliki z urządzenia? Windows lubi dodać sobie do swojej bazy i przy ponownym podłączeniu weźmie sobie te sterowniki ponownie. Jeśli potrafisz zlokalizować dobre sterowniki możesz też spróbować opcji mam dysk.

Zaglądnij do manuala
https://serwis.avt.pl/manuals/AVTPROG5.pdf
i sprawdź, czy czasem Twój programator nie jest w trybie wymiany oprogramowania programatora.

0
alagner napisał(a):

Po raz drugi pytam: czy avrdude radzi sobie z linii poleceń z tym programatorem? Niekoniecznie musi, bo możliwe, że Atmel Studio podegrało mu nowy, niedziałający z klonami firmware, ale wcale tak nie musi być, stąd odpuść to AS na chwilę i zobacz czy to urządzenie w ogóle żyje. Spod Linuxa jakiegoś, na innym pececie albo chociaż przy wyłączonym AS7 z linii komend przy użyciu avrdude.

Sprawdziłem i niestety nie radzi sobie. Po wpisaniu: avrdude -c avrispmkII -p m162 wywala błąd: avrdude: ser_open():can't open device "com1".
Nie wiem czy dobrze wszystko zrobiłem, ale to pierwszy raz, więc jak machnąłem jakąś głupotę to proszę o wyrozumiałość. :-)

0
-daniel- napisał(a):

Kiedy deinstalujesz urządzenia, to zaznaczasz usuń pliki z urządzenia? Windows lubi dodać sobie do swojej bazy i przy ponownym podłączeniu weźmie sobie te sterowniki ponownie. Jeśli potrafisz zlokalizować dobre sterowniki możesz też spróbować opcji mam dysk.

Zaglądnij do manuala
https://serwis.avt.pl/manuals/AVTPROG5.pdf
i sprawdź, czy czasem Twój programator nie jest w trybie wymiany oprogramowania programatora.

Już kilka razy wertowałem tą instrukcję, instalowałem kilka razy zgodnie z nią i nic nie pomaga. Jak deinstaluję urządzenia to zaznaczam "usuń oprogramowanie sterownika dla tego urządzenia"

No nic, spróbuję sobie ogarnąć możliwość, żeby podpiąć pod innego kompa ten programator i zobaczę jak się zachowa.

0

Czyli co tak naprawdę robiłeś? Uruchomiłeś program Flip? Co pokazuje Flip? Załadowałeś kod sterujący programatorem? Naciskałeś przycisk PRG lub RST? Sprawdziłeś omomierzem, czy PRG nie jest na stałe załączony? Wypróbowałeś inny port USB? Instalowałeś AVRISP mkII opcją mam dysk?

1

USBasp kosztuje 13zł z dostawą. Chyba nie warto poświęcać więcej niż 10 minut na naprawę tego klona.

0

@Imperator109: Masz jakieś doświadczenie z tym narzędziem Jungo WinDrive?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1