C/C++ 2 pytania:D

0

Witam, mam pytanie w związku z programowaniem aparatury czy programowaniem nadajnika służącego do tego np:

wciskam guzik na płytce i wysyła się sygnał do 2 mikroprocesora aby np zaświecił diodę. Teraz moje pytanie w jaki sposób mam zaprogramować nadajnik i odbiornik aby wysłać sygnał do tego procesora.. dużo się naczytałem i wiem tyle że będzie potrzebny mikroprocesor podłączony z nadajnikiem radiowym myślę 2400mhz ale nadal nie wiem jak to napisać w kodzie aby wysłać poprzez ten nadajnik... (głównie to chodzi nad zbudowaniem aparatury do drona :D)
Jestem w tym temacie zielony więc jeśli coś napisałem źle to mógłby poprawić.

2 Pytanie to w jaki sposób w c++ builderze i czy w ogóle jest taka możliwość aby pisać 1 program w 2 językach C++ i C zwykłym słyszałem że w MS VISUAL ustawiało się Common Language Runtime support itd..

0

Ostatniego pytania dotyczącego łączenia c++ z c nie rozumiem, prawie cały kod z c kompilator c++ przepuści bez zastrzerzeń
Co do wysyłania i odbierania, jak chcesz to zrobić na zwykłych odbiornikach/nadajnikach fm to jest z tym bardzo dużo zabawy żeby puścić ładnie bez przekłamać jakąś większą paczkę informacji.
Co ma CLR do mikroprocków, przecież tam .NETa nie będziesz stawiał?
Do AVR jest najlepsze (moim zdaniem) atmel studio.
Do komunikacji dużo lepszym rozwiązaniem jest Bluetooth 4.0.

1

Człowieku napisałeś, że masz zamiar robić drona / oprogramowanie i do tego dodałeś, że jesteś zielony. Zajmij się podstawami bo jeżeli nawet Twoja maszyna oderwie się od ziemi(w co wątpię) to daleko nie poleci.

0

Ja mam tylko napisać oprogramowanie a nie go budować lutować płytki itd.. :D BT słusznie muszę to zobaczyć mniej więcej.

Co do c++ buildera to to tak niestety nie ma :

void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender)
{

printf("Hello, World! \n");

}
błąd: [bcc32 Error] Unit1.cpp(20): E2268 Call to undefined function 'printf'
Full parser context
Unit1.cpp(18): parsing: void _fastcall TForm1::Button1Click(TObject *)

Więc ? ;D zaraz może coś trzeba w ustawieniach pozmieniać ;/
A co do tego drona to ja się tylko pytałem w jaki sposób ma to niby działać czyli: płytka z przyciskiem i mikroprocesor wysyłając przez BT sygnał do odbiornika który sygnał wysyła do mikroprocesora przy zabawce? Tak to ma wyglądać?

1

To trolllll jest xD na 100%

0

Prawie zgadłeś :D

Wie ktoś jak to ustawić w c++ builder?

0

W takim razie jeżeli to jednak nie głupi żart to proponuję zacząć od
http://mirekk36.blogspot.com/p/spis-tresci.html - jak wystartować.
I najpierw diodą mrugaj xD

A co do kodu z Buildera który wrzuciłeś usiłujesz wywołać funkcję która wyświetla dane w konsoli w dodatku i tak nie masz dodanej biblioteki cstdio o czym zresztą informuje Cię kompilator.

0

Ale ja napisałem że nie chce programować mikrokontrolera tylko zrobić 2 oprogramowanie sterujące nim i tyle :D

a co do c++ buildera to dzięki :D

0

Nie no krew nagła mnie zaraz zaleje normalnie sam napisałeś, że będziesz potrzebował mikroprocesora, jak Ty nim chcesz sterować jak nie wiesz nawet jak on działa? Wyślesz mu "skreć w lewo" w stringu i skręci? Człowieku bądź poważny. Ty nawet nie masz pojęcia o czym Ty piszesz. Napisałeś, jak mam zaprogramować nadajnik i odbiornik a uważasz, że co będzie sterowało modułem nadajnikiem?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1