AVR - wyświetlacz wc1602a/hd4470 i atmega16 język C

0

mam świadomość, że są już podobne tematy, jednak w żadnym nie znalazłem rozwiązania mego problemu, a jak już ktoś doszedł do rozwiązania to nie napisał w jaki sposób.

Do napisania programu posłużyłem się bibliotekami ze strony http://radzio.dxp.pl/hd44780/hd44780_podstawy.htm

wszelkie połączenia z wyświetlaczem ustawiłem na portc, zmieniłem w bibliotekach ustawienia tak aby odpowiadały połączeniu.
pliki wkleiłem do folderu w którym znajduje się projekt.

 
 
#include <avr/io.h>
#include <util/delay.h>
#include <avr/interrupt.h>
#include "HD44780.H"
 
int main(void)
{
 
        LCD_Initalize();
	LCD_Clear();
 
while(1)
{
}
}
 

niestety w dalszym ciągu mam kwadraciki w pierwszym wierszu.

środowisko w którym piszę to Eclipse o ile jest to istotne.

0

Sprawdź jeszcze połączenia fizyczne czy są ok i pokręć potencjometrem kontrastu, bo jak jest zbyt duży kontrast to masz kwadraty a nie znaki.

0

potencjometr nie ma żadnego wpływu. dalej są kwadraciki

0

JTAG w atmedze wyłączony? F_CPU masz prawidłowe?

0

nie wyłączałem JTAG'a, w żadnym spotkanym opisie nie było to uwzględnione.
F_CPU 1000000UL

0

To popatrz do datasheeta atmegi a potem go wylacz ;)

0

korzystam z MKAvrCalculator i jest opcja wyłączenia JTAG'a i tak też zrobilem. dalej nic to nie zmienia.

0

Jeżeli nie masz błędu przy zamianie pinów to na 100% masz źle podłączony wyświetlacz, u mnie biblioteka działa tak jak powinna.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1