Jak się uczyć back-end web dev i portfolio.

Odpowiedz Nowy wątek
2015-07-16 11:00
0

Witam.
Ostatni rok spedziłem na kursach web-devu(JS bez zadnych frameworków, css,html). Myślę ze JS opanowałem w sposób, ze moge samodzielnie pisać proste aplikacje lub zarządzać strukturą strony. Postanowiłem jednak skierować się bardziej ku back-endowi. Do js chciałbym dodać PHP(kurs podstawowy około 80 godzin). MAm takie pytanie - jakie portfolio powinien posiadać server-side developer i jak ukierunkować swoją naukę żeby nie skupiac się na front-endzie.
Dziekuje.

Pozostało 580 znaków

2015-07-16 11:23
1

Dlaczego akurat PHP? Są lepsze języki, w których się (średnio oczywiście) więcej zarabia.

Nie mam żadnych doświadczeń z kursami, ale nie lepiej się uczyć na własną rekę, szcsególnie, że umiesz już programować jako tako?

Pozostało 580 znaków

2015-07-16 11:31
1

Jak już poznasz te podstawy PHP to poczytaj sobie o programowaniu obiektowym i naucz się MVC (najlepiej pracując z jakimś prostym frameworkiem). Wtedy możesz myśleć o napisaniu czegoś sensownego do portfolio, np. jakiegoś CMS'a.

Pozostało 580 znaków

2015-07-16 12:27
0

Zgadzam się, bez żadnych ukończonych projektów (czy zleceń) nie masz co wpisać do swojego portfolio :)

Pozostało 580 znaków

2015-07-16 15:06
1

MAm takie pytanie - jakie portfolio powinien posiadać server-side developer i jak ukierunkować swoją naukę żeby nie skupiac się na front-endzie.
Dziekuje.

Jeśli backendowiec ma mieć portfolio, to raczej na Githubie z podglądem kodu źródłowego, a nie w formie kolorowych screenów typu "patrzcie jaka ładna strona".


((0b10*0b11*(0b10**0b101-0b10)**0b10+0b110)**0b10+(100-1)**0b10+0x10-1).toString(0b10**0b101+0b100);

Pozostało 580 znaków

2015-07-16 20:55
0

Zastanawia mnie właściwie czy niedokończony projekt, ale w którym naskorbane zostało sporo kodu nadaje sie do portfolio?

Bo wydaje mi się, że tak: dlatego, że to nie jest produkt który sprzedaje, tylko kawałek mojej pracy i pokazanie jak koduje, jakie popełniam błędy, jakich nie popełniam itd.
A bez różnicy czy aplikacja jest skończona czy nie, jeśli napisana w sporej części będzie można to jakoś ocenić.
Co myslicie?

edytowany 1x, ostatnio: azalut, 2015-07-16 20:55

Pozostało 580 znaków

2015-07-17 01:49
0
Tumeg napisał(a):

Jak już poznasz te podstawy PHP to poczytaj sobie o programowaniu obiektowym i naucz się MVC (najlepiej pracując z jakimś prostym frameworkiem). Wtedy możesz myśleć o napisaniu czegoś sensownego do portfolio, np. jakiegoś CMS'a.

Na litość boską, nie piszcie tysięcznego własnego CMSa w PHP. Jeżeli rekruter będzie ogarnięty to co najwyżej dostanie ataku śmiechu.

Na początek zrealizuj jakąś w miarę prostą aplikację webową, najlepiej tak jak było pisane - używając jakiegoś popularnego frameworka. Tylko niech to nie będzie CMS - takich projektów są miliony, wszystkie tak samo dziurawe i bez podstawowych funkcjonalności. Na początek naprawdę ciężko zbudować system zarządzania treścią, który będzie trzymał się kupy.


Women were the reason I became a monk - and, ah, the reason I switched back...
edytowany 1x, ostatnio: Demonical Monk, 2015-07-17 01:51

Pozostało 580 znaków

2015-07-17 10:39
0
Wizzie napisał(a):

Dlaczego akurat PHP? Są lepsze języki, w których się (średnio oczywiście) więcej zarabia.

Pomijając kwestie zarobkowe bo tego raczej nie biorę pod uwagę. Pracuję w całkiem innej branży (tłumaczenia) ale chciałbym kiedyś zajmowac się na poważnie web devem.:) PHP został mi polecony przez mojego tutora jednak ze bedzie to jezyk bardzo trudny do ogarniecia.

Pokaż pozostałe 5 komentarzy
Ludzie którzy mówią że PHP jest prosty, oczywiście znacie wszystkie detale dotyczące error_reportingu, koercji typów (we wszystkich przypadkach, bo jest ich pierdyliard różnych) i wielu innych problemów nieznanych w innych językach programowania? ;] Może to nadal nie jest najtrudniejszy język, ale on jest po prostu chory w porównaniu do innych technologii. - Demonical Monk 2015-07-18 02:02
"Chory" - co masz na mysli?? - peek188 2015-07-18 03:26
Sztandarowe sample którymi katuję ludzi od X lat: http://ideone.com/c0bldv - Demonical Monk 2015-07-18 03:51
PHP to takie nie wiadomo co: 1) czasem instrukcja zostanie po prostu olana (próba użycia obiektu jako klucza) i wyskoczy jakiś śmieszny warning, niebędący błędem krytycznym; 2) czasem zamieni na coś podobnego, nieprawidłowy octal 08 zamienia tak po prostu na (int)0, żaden warning nie wyskakuje, błąd tym bardziej; 3) funkcje array_* uważają że coś co ma zaimplementowane ArrayAccess nie jest tablicą, ale każda jest z innej parafii, array_key_exists zawsze będzie zwracać po prostu 'false' nie rzucając żadnego błędu, array_merge wypisze warning na ekranie i zwróci NULLa(!) - Demonical Monk 2015-07-18 03:57
przypuszczam, że autor PHP musiał lubić kuchnię włoską, a szczególnie pewien rodzaj długiego makaronu... - LukeJL 2015-07-18 13:35

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0