Matura z Informatyki - kilka pytań

Odpowiedz Nowy wątek
2015-02-07 22:25

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 5 dni temu

0

Mam kilka pytań dotyczących matury, szczególnie do osób które zdawały egzamin.

  1. Jesli chodzi o zadania z Bazy danych czy Excela. Czy muszę mieć w plikach w ktorych robie np. Kwerendy do wszystkich zadan? Czy oceniany jest tylko plik tekstowy?
    Bo czasami np. Wystarczy posortowac tabelę, czy po prostu na oko widać rekordy, czy coś.
    Muszę mieć do kazdej rzeczy kwerende?
    w excelu tak samo, wiekszosc mozna robic w sortowaniu, czy filtrowaniu, i po prostu wpisac odpowiedz. Czy musze w takim razie miec w kilku arkuszach tak, zeby egzaminator widzial np. Wyniki?

  2. Jesli chodzi o 1 częsc, gdzie trzeba napisać algorytm. W danych mam np. Tablica[1..n] . Czy moge zrobic to np. W stringu lub tablicy dwuwymiarowej? Czy jasno okreslone tylko w tablicy?
    Pisząc np. zamiast w pseudokodzie - w języku musze pisac calosc, poczynając od bibliotek, czy tylko wycięty fragment?

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2015-02-08 00:13

Pozostało 580 znaków

2015-02-09 16:06

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Musisz mieć też plik z kwerendami, bo też jest oceniany.


Cenie ludzi za szczerość a nie za szczere intencje..

Pozostało 580 znaków

2015-02-09 16:08

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Z tego co pamietam to w kazdym zadaniu bylo dosc jasno napisane co i jak oddac jako rozwiazanie. Generalnie punkty na maturze skladaja sie z punktow za odpowiedz ( przewaznie 1) + punkty za rozwiazanie, wiec jak masz zadanie z tabela z ktorej trzeba jakies dane wyluskac to raczej sposob tez trzeba zamiscic - nawet jak dla tego konkretnego zestawu danych wejsciowych wszystko widac na oko. A jak masz jakies watpliwosci, czy cos powinno byc zawarte w rozwiazaniu czy nie, to to dodaj - zawsze lepiej dodac za duzo niz o czyms zapomniec;p

Pozostało 580 znaków

2015-02-09 16:11

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Oni to podobno sprawdzają zupełnie na innych danych.


Cenie ludzi za szczerość a nie za szczere intencje..

Pozostało 580 znaków

2015-02-09 18:25

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 5 dni temu

0

Jak na innych danych?
Ogólnie w kluczu nigdy nie było wzmianki. Widniały tylko informacje 2 pkt - "Za podanie poprawnej odpowiedzi" , 1-"Za podanie 1 poprawnej liczby" itp. Dlatego nie wiem.

Zawsze się robi wszystko. I zapisuje kwerendy. Ale np. czasami wystarczy kwerenda jakaś, bez zbędnych funkcji "Policz" "Suma" itp, ponieważ po odpaleniu na dole już jest liczba rekordów czy coś. Chodzi mi o to :)

edytowany 1x, ostatnio: Bartolinho10, 2015-02-09 18:29
w sensie sprawdzają czy to co zrobiłeś działa też na innych danych - Guepardo 2015-02-10 20:44

Pozostało 580 znaków

2015-02-10 22:37

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 5 dni temu

0

To troszkę głupio jak tak. Wrzucając drugie pliki do Bazy danych, trochę trzeba pozmieniać, aby kwerendy dały wyniki :)
W programie - okej. Bo tam jest zawsze czarno na białym, zawsze robi to samo..

Pozostało 580 znaków

2015-02-11 09:36

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Kwerendy tez powinny dzilac tak samo na roznych zestawach danych - oczywiscie przy niezmiennej strukturze bazy/tabeli ;)

Pozostało 580 znaków

2015-02-11 11:11

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 5 dni temu

0

Czyli do kazdego podpunktu musze miec kwerende od deski do deski tak?
Co w takim razie z Excelem gdzie wiekszosc rzecxy robi sie wlasnie przez sortowania.

Pozostało 580 znaków

2015-02-11 11:39

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Wiekszosc?;p Jest w ogóle jakas jedna rzecz, ktora mozna zrobic przez sortowanie a nie da sie jej zrobic przez wbudowane funkcje matematyczne typu min/max/sum itd?

Pozostało 580 znaków

2015-02-11 16:56

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 5 dni temu

0

Chodzi mi o to, ze tak sie robi zazwyczaj. Sortuje sie i jest, jak cos prostego. nie potrzeba robic mnostwo funkcji, ktore cos tam robia. no chyba, sęk w tym, że trzeba...

Pozostało 580 znaków

2015-02-12 08:59

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 5 dni temu

0

Mógłbym podesłać komuś moje pliki realizacyjne z jakichś zadań? Żeby ktoś zerknął i mógł mi powiedzieć, czy tak to powinno wyglądać, czy coś dodatkowo robić/nie robić :)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0