Słabi programisci po studiach informatycznych.

Odpowiedz Nowy wątek
aspis
2009-10-22 11:44
aspis
0

Cześć. Piszę bo naszła mnie pod wpływem ostatnich wydażen w firmie w ktorej pracuje pewna mysl i pytania. Niedawno firma zatrudniła 5 nowych programistów. Choć jestem ich bezpośrednim przelożonym to nie brałem udziału w ich kwalifikacji(szef projektu sie tym zajmował) wiec nie miałem pojecia co reprezentuja. Pracuja juz prawie miesiac i musze powiedzieć ze kiepsko im tio idzie. Z rozmów z nimi okazalo sie ze 3 skonczylo informatyke a 2 studiowało co innego ale w programowaniu sa samoukami. Co się okazuje, ta 2, którzy nie są po uczelni informatycznej radza sobie lepiej niz absolwenci infy. Nie powiem ze sa jacys super bo wiele jeszcze nie umieja, ale przynajmniej wykazuja zainsteresowanie i widac ze chłopaki chca sie czegos nauczyc problem w tym ze nie znaja niektórych zagadnien o których wie chyba kazdy kto studiował infe, no ale mniejsza z tym wczesniej czy pozniej sie nauczą. Natomiast trójeczka ktora skonczyła infe jest jakby zbyt pewna siebie pomimo ze prezentuje poziom niewiele wyzszy od tych dwoch. Fakt że znają zagadnienia których ucza tylko na informatyce.

W zwiazku z ta historia mam do Was koledzy dwa pytania

  1. czy u Was w firmach jest podobnie
    2.Z tej 5 za niedługo bede musiał sobie dobrać 2 osoby do zespołu i właściwie nie wiem na kogo postawić :-/

Pozostało 580 znaków

2009-10-27 11:40

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Ok przetestować nie mogliście ale zawsze można przecież przejrzeć kod... a firma ma nauczkę, że trzeba sprawdzić każdego nowego bez względu na to jakie stwarza perspektywy.

Pozostało 580 znaków

2009-10-27 12:00

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0

. To jest czyste Extreme Programming

Gdyby to był czysty XP to nie powinien minąć nawet tydzień, żeby nikt nie widział kodu tego magika.

Pozostało 580 znaków

2009-10-27 12:02

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
AdamPL napisał(a)

Ok przetestować nie mogliście ale zawsze można przecież przejrzeć kod... a firma ma nauczkę, że trzeba sprawdzić każdego nowego bez względu na to jakie stwarza perspektywy.

Co da przejrzenie programu w ktorym hula co najmniej 30 threadow? Dasz rade cos takiego ogarnac?


!user image
I am he who watches they. I am the fist of retribution. That which does quell the recalcitrant. Dare you defy the Warchief? Dare you face my merciless judgement?

Pozostało 580 znaków

0x200x20
2009-10-27 12:05
0x200x20
0

Co da przejrzenie programu w ktorym hula co najmniej 30 threadow? Dasz rade cos takiego ogarnac?

Jeżeli było by dobrze zaprojektowane to można ogarnąć nawet jak chula n-threadów.
Nawiasem mówiąc u mnie w projekcie jest 50 threadów, kto da więcej :P

Pozostało 580 znaków

bogdans_niezalogowan
2009-10-27 15:58
bogdans_niezalogowan
0

Wątek wątkowi nierówny. Napisałem kiedyś klasę, która uruchamiała nowy wątek do skopiowania pliku. Po pewnym czasie użyłem jej w programie, który kopiował wybrane przez użytkownika pliki mp3 z CD do komputera. Zdarzało się, że ze 100 wątków hulało równocześnie.

Pozostało 580 znaków

aspis
2009-10-27 18:14
aspis
0
rnd napisał(a)

Czy był fajny? Pracodawca pyta się kogo wywalić z pracy na forum bo sam nie jest pewien?

Witam,
nie jestem pracodawca, a jedynie mam sobie dobrać dwie osoby do zespołu bo takie dostałem polecenie od szefa.

Pozostało 580 znaków

2009-10-27 21:05
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 19 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

0
EgonOlsen napisał(a)

Na uruchomieniu okazalo sie ze wszystko co napisal ten typek nadaje sie do skasowania,

Egon, a uruchamialiście już w firmie Twój kod? ;P


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

alteregon
2009-10-27 21:36
alteregon
0
EgonOlsen napisał(a)

Co da przejrzenie programu w ktorym hula co najmniej 30 threadow? Dasz rade cos takiego ogarnac?

Haha :D
Jak wy to w ogóle piszecie? Synchronizacja na muteksach/semaforach? :|
Pro.

(muteksów/semaforów nie używa się ponad 4 równoległe wątki... ale jak się po maturze poszło kod KLEPAĆ to się takich rzeczy nie wie)

Pozostało 580 znaków

2009-10-28 09:24

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Sami widzicie ile "fachowców po infie". [rotfl]


!user image
I am he who watches they. I am the fist of retribution. That which does quell the recalcitrant. Dare you defy the Warchief? Dare you face my merciless judgement?

Pozostało 580 znaków

2009-10-29 13:06
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 6 dni temu

0

Napisałem kiedyś klasę, która uruchamiała nowy wątek do skopiowania pliku. Po pewnym czasie użyłem jej w programie, który kopiował wybrane przez użytkownika pliki mp3 z CD do komputera. Zdarzało się, że ze 100 wątków hulało równocześnie.

[offtop-mode] Turbodymoman zawstydził bogdansa. Napisał program uruchamiający 150 wątków. [/offtop-mode]

A wracając do tematu: jest takie klasyczne pytanie zadawane kandydatom do pracy: "Jaki widziałeś najgorszy kod?". Prawidłowa odpowiedź jest "mój własny". Nigdy nie jestem zadowolony ze swojego kodu. Ale jakbym programował tak aby być zawsze zadowolonym, to bym poprzekraczał wszystkie możliwe terminy. Dlatego daję komentarz "// Fixme: Bad hack." i jadę dalej. Poprawia się jak się znajdzie czas (i o dziwo często się znajduje). Najgorzej, jak programista jest ślepo zapatrzony w swój cudowny kod (czego zwykle nie podzielają przełożeni i koledzy).

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0