Wreszcie będzie można się pozbyć JVM z infrastruktury :)

0

JVM w infrze to pain in the ass. Na szczęście coraz częściej można spotkać się z alternatywą do JVM.
Oraz w raz z rozwojem języków Go, Rust oraz szaleńców przepisujących javowe toole w C++ prawdopodobnie już nie będą takie już powstawały :D

Solr, Elastic? https://www.algolia.com/
Kafka? https://redpanda.com/platform/
Cassandra? https://www.scylladb.com/
Linkerd service mesh - kek, nawet oni przepisali https://github.com/linkerd/linkerd2 (a obecnie Envoy i wszystko co o niego oparte)
Service Discovery - Netflix OSS / Eureka - lol dawno każdy wywalił (consul lub coś innego)

O ile nie mam nic przeciwko appkom biznesowym w JVM to cokolwiek w infrze jest zbyt ciężkie i zbyt zasobożerne :>

3

przepisujących javowe toole w C++

Czyli kosztem kilku mb ramu wracamy do czasów z eksploitami RCE czającymi się na każdym kroku? :D Rozumiem jakby te toole do jakiegoś Rusta przepisywali, ale do C albo C++ :(

1
Shalom napisał(a):

Czyli kosztem kilku mb ramu wracamy do czasów z eksploitami RCE czającymi się na każdym kroku?

Do tego to akurat wystarczy log4j ;)

0

Nie no, do C++ coś co ma wystawiać się jakoś na świat to już tylko mogą przepisywać profani lub fanboy-e.
C++ jest z grubsza z 10x większym PitA - każda platforma trochę inaczej działa. A to inna wersja kompilatora, a to inny tool do budowania. O ściąganiu zależności lepiej nie wspominać.
Rusta przeciętni OPsi raczej też nie ogarną.
Zostaje Go lub Python.

0

https://www.meilisearch.com/ a to też dość ciekawy projekt w Rust

Wrapper w Golangu na najbardziej popularna libkę w C libvips
https://imgproxy.net/
https://gist.github.com/DarthSim/9d971d2859f3714a29cf8ce094b3fc55

Kiedys popularny był np. Thumbor, nic w java nie kojarze

0

Czysta Java też kiedyś była nową Ubertechnologią. Niektóre problemy wychodziły dopiero w czasie używania. Przy okazji zmienili licencję...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1