Administrator systemów - jak to wygląda?

0

Hej,
dopiero co zacząłem studia, jednak z programowaniem i administracją miałem do czynienia już wcześniej. Podsumowując całe technikum to najbardziej spodobała mi się administracja systemami - w głównej mierze był to windows, jednak mnie "kręci" linux. Nie wiem czemu ale od zawsze jakoś ten terminal wzbudzał we mnie ekscytacje - te komendy, ahhh.
Programowanie to chyba nie jest dla mnie, tzn też to lubię jednak nie chciałbym się zajmować tym cały czas - mogę napisać jakiś skrypt, jednak większe projekty mnie przerażają (mogę robić w nich jakieś poprawki, ale pisanie czegoś od zera i to dużego jest dla mnie często monotonne).
I tu mam pytania, jak się za to zabrać? Co powinienem umieć? Jakie języki programowania, jakie funkcje? Stawiam, że nie ma tu dużo "czystych" administratorów, natomiast znajdzie się garstka devops'ów - jak wygląda taka praca, jakie macie dzienne zadania? Teraz zaczynam zabawę z centOS'em (kiedyś bardziej siedziałem w ubuntu) i warto robić te certyfikaty? (RHCSA, RHCE, RHCA).
Może macie jakieś rady dla początkujące? Od czego zacząć?

0

Ogolnie to wiem, ze python sie przydaje a co do reszty to adminka: Apache, Nginx, Postfix itp.

0

Zadania admina zależą od tego w jakiej organizacji pracuje i jakie biznesy robi dana organizacja. Tak pokrótce: utrzymanie serwerów aplikacyjnych i bazodanowych produkcyjnych oraz środowisk testowych, pierwsza linia wsparcia (czyt. jak coś się wychrzani na produkcji to admin jest pierwszym, z którym jest kontakt), wgrywanie poprawek błędów produkcyjnych, wgrywanie zmian do wydań utrzymaniowych i wydań rozwojowych, udział w tworzeniu różnorakich polityk np. bezpieczeństwa systemów czy bezpieczeństwa danych, udział w tworzeniu kalendarzy wydań, pisanie skryptów SQL i pod Linuxa. Serwer aplikacyjny (Tomcaty) i bazodanowy (Orakiele) działają pod Red Hat Enterprise Edition na virtualkach. Z systemu korzysta paręset tysięcy użytkowników.

0

Źle zadałeś pytanie to jakby powiedzieć, że chcesz zostać programistą i pytać się od którego języka trzeba zacząć. Niektórzy zaczynają od HTML i CSS (jeżeli uznamy to za programowanie) inni od JS, C# czy też Javy. Do tego dochodzą dziesiątki frameworków więc nie ma dobrej odpowiedzi na to pytanie. Trzeba zapytać co chesz osiągnąć i do tego dobrać środowisko i język. Tak samo w administrowaniu czy znasz Ubuntu czy Centosa to jest niewielka różnica (do doczytania na różnych forach, manualach i FAQ) ważne jest do czego będą te systemy wykorzytywane.

0
cw napisał(a):

Źle zadałeś pytanie to jakby powiedzieć, że chcesz zostać programistą i pytać się od którego języka trzeba zacząć. Niektórzy zaczynają od HTML i CSS (jeżeli uznamy to za programowanie) inni od JS, C# czy też Javy. Do tego dochodzą dziesiątki frameworków więc nie ma dobrej odpowiedzi na to pytanie. Trzeba zapytać co chesz osiągnąć i do tego dobrać środowisko i język. Tak samo w administrowaniu czy znasz Ubuntu czy Centosa to jest niewielka różnica (do doczytania na różnych forach, manualach i FAQ) ważne jest do czego będą te systemy wykorzytywane.

Tak, niewątpliwie masz rację. Jednak jestem przekonany, że są jakieś złote zasady, które musi znać każdy, coś jak zrozumienie OOP w programowaniu, jakieś wzorce. Precyzując to nie wiem w którym kierunku chciałbym iść, na starcie po prostu chciałbym jak najszybciej dostać pracę w branży. Później może coś w kierunku chmur?

0

W chwili obecnej w administrowaniu wielką rolę odgrywa wirtualizacja więc warto zainteresować się produktami VMWare (VSpeher, tworzenie klastrów , HA). Do tego dochodzą systemy backupu (np. programy Veeam, Acronis itp) plus hardware w postaci bibliotek taśmowych. Jeżeli mówimy o rozwiązaniach korporacyjnych to oczywiście Windows Serwer z Active Directory + GPO +GPP, serwery poczty elektronicznej np Exchange. W dużych organizacjach obsługa programu antywirusowego to może być pełny etat administratora.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1