Maska w maskEdit

0

Jak wpisać maskę do MaskEdit->EditMask aby wprowadzany tekst miał postać:

xxxxx.(tu dowolna ilość znaków)

Nie wiem czy jest to w ogóle możliwe.
Z góry dzięki. Pozdrawiam

0

mask edit nie umożliwia wprowadzenia dowolnej ilości znaków

0

Witam
Chciałbym przyłączyć się do tego tematu i zapytać jaką maskę ustawić w MaskEdit żeby wpisywac do niego godzinę w formacie 00:00. Mozna ustawić coś takiego: !90:00;1;_ ALE chciałbym zeby użytkownik nie mógł wpisać coś takiego: 33:89 - co prawda nie jest godzina. Czy można wpisac taka maskę żeby był jakis przedzial liczb np. od 00 do 23 ? itp. ?

0

##:##
A potem sobie napisz kod do aby nie było powyżej 24 i 59 :P

0
RedbaK napisał(a)

##:##
A potem sobie napisz kod do aby nie było powyżej 24 i 59 :P

hmmmm no fajnie ale powiedz mi jak w programie mam sie odniesc do godz i minut ? wiem ze mozna robic to przez pos() i inne operacje na stringach ale chcialbym zapytac czy nie ma innej metody <ort>prostrzej</ort> bez przeszukiwania stringa ??

0

Wskazówka:

ShortTimeFormat

Poczytaj o tym i będziesz miał rozwiązanko. :-)

0

dzieki za podpowiedz :)

a tak to rozwiazalem moze sie komus przyda:

//e_dyzur.Text - maskedit

if ((e_dyzur.Text[1] = '2')and(e_dyzur.Text[2] >='4'))
    or(e_dyzur.Text[1] > '2')or(e_dyzur.Text[4] > '5')then close; //wpisana zla godzina

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1