Maska w maskEdit

Odpowiedz Nowy wątek
Dej
2006-11-20 20:23
Dej
0

Jak wpisać maskę do MaskEdit->EditMask aby wprowadzany tekst miał postać:

xxxxx.(tu dowolna ilość znaków)

Nie wiem czy jest to w ogóle możliwe.
Z góry dzięki. Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2006-11-20 20:47

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

mask edit nie umożliwia wprowadzenia dowolnej ilości znaków


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2007-10-11 19:47

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Witam
Chciałbym przyłączyć się do tego tematu i zapytać jaką maskę ustawić w MaskEdit żeby wpisywac do niego godzinę w formacie 00:00. Mozna ustawić coś takiego: !90:00;1;_ ALE chciałbym zeby użytkownik nie mógł wpisać coś takiego: 33:89 - co prawda nie jest godzina. Czy można wpisac taka maskę żeby był jakis przedzial liczb np. od 00 do 23 ? itp. ?

Pozostało 580 znaków

2007-10-11 19:57

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

Lokalizacja: Helsingør / FZ

0

:

A potem sobie napisz kod do aby nie było powyżej 24 i 59 :P

Pozostało 580 znaków

2007-10-11 20:07

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0
RedbaK napisał(a)

:

A potem sobie napisz kod do aby nie było powyżej 24 i 59 :P

hmmmm no fajnie ale powiedz mi jak w programie mam sie odniesc do godz i minut ? wiem ze mozna robic to przez pos() i inne operacje na stringach ale chcialbym zapytac czy nie ma innej metody <ort>prostrzej</ort> bez przeszukiwania stringa ??

Pozostało 580 znaków

2007-10-11 20:21

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

Lokalizacja: Helsingør / FZ

0

Wskazówka:

ShortTimeFormat

Poczytaj o tym i będziesz miał rozwiązanko. :-)

Pozostało 580 znaków

2007-10-11 21:06

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

dzieki za podpowiedz :)

a tak to rozwiazalem moze sie komus przyda:

//e_dyzur.Text - maskedit

if ((e_dyzur.Text[1] = '2')and(e_dyzur.Text[2] >='4'))
    or(e_dyzur.Text[1] > '2')or(e_dyzur.Text[4] > '5')then close; //wpisana zla godzina

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0