Problem z aliasem w Paradoxie

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-12 17:41
Zainteresowany
0

Witam. Napisałem sobie programik w Delphi, wykorzystujący bazę danych Paradox, chcialem zrobić z niego instalkę ale mam problem.
Instalkę zrobiem za pomocą Inno Setup dołożyłem potrzebne komponenty zgodnie z innymi waszymi sugestiami mianowicie:

[Files]
Source: "MiniReg.exe"; DestDir: "{tmp}"
Source: "BdeInst.dll"; DestDir: "{tmp}"

[Run]
Filename: "{tmp}\MiniReg.exe"; Parameters: """{tmp}\BdeInst.dll"""

Problem jest następujący:

Na kompie gdzie została napisana działa bez zarzutu do czasu gdy za pośrednictwem Database Desktop nie usunę aliasa, natomiast na innych maszynkach w ogóle nie dział, a przecież nie będe za każdym razem nosił Delphi tylko po to żeby założyć Alias.

Wiem, że problemem na pewno jest Alias, bo po założeniu alisa program dziła znów bez zarzutu, po usunięciu wywala się ze standardowym błędem windy: "program wykonał nieprawidłowa operqację ..."
Najprościej : jak założyć aliasa z wykorzystaniem Inno Setup. Z góry dzięki.


Jeśli wydaje Ci się ze wiesz wszystko ....., masz rację wydaje Ci sie.

Pozostało 580 znaków

2006-11-13 12:03
0

A może spróbujesz założyć alias kodowo w Delphi?

Pozostało 580 znaków

2006-11-13 22:15
Zainteresowany
0

Będę wdzięczny za informację jak założyć alias programowo w Delphi, bo jak do tej pory na nic taiego nigdzie nie natrafiłem.

Za każdą informację dziękuję.</delphi>

Pozostało 580 znaków

2006-11-13 22:30
0

Bierzesz komponent Database (DBTables) z zakladki BDE jako databasename wpisujesz nazwe aliasu jaki chcesz stworzyc, driver name wybierasz jaka to baza i tam jest cosik takiego jak params i tam ustawiasz zmienna path = katalog gdzie katalog jest katalogiem twojej bazy i gdy tylko dasz connected jako true automatycznie stworzy sie zadany alias na tak dlugo dopoki bedzie wlaczony ten komponent :) Mam nadzieje ze nie zkrecilem cie jeszcze bradziej niz byles wczesniej :)

Pozostało 580 znaków

2006-11-13 23:20
Zainteresowany
0

Cobra
dzięki za szereg informacji wszystko zrobiłem tak jak kazałes ale przy próbie zmiany "connected" na true włącza mi się logowanie (użytkownik plus hasło), a ja za pierona nie wiem jakie dane tu powinny się znaleźć. W swojej bazie nic takiego nie wstawiałe.

Z góry dzięki za pomoc

Pozostało 580 znaków

2006-11-13 23:40
0

Wyskakuje ci haslo poniewaz wybrales zle driver name :) ustaw na standard i bedzie ok

Pozostało 580 znaków

2006-11-14 00:11
Zainteresowany
0

Cobra
Dzięki za pomoc, ale jest jeszcze jeden problem. Przy aliasie globalnym program śmiga bez zarzutu a przy aliasie stworzonym z poziomu aplikacji wywala się w 2 miejscach.

Potrafisz coś na to poradzić czy musze od nowa pisać aplikacje z uwzględnieniem lokalnego aliasa.

Komunikat o problemie to:

Project Project1.exe raised exception class EDatabaseError with message 'Table1: Cannot perform this operation on a closed dataset'. Process stopped. Use Step or Run to continue.

Wiem że na zamknietej bazie nic nie zdzialam ale nie mam polęcia co jeszcze pomieszałem.

Czekam na sugestie.

Pozostało 580 znaków

2006-11-14 01:55
0

trzeba najpierw zrobić Table1.Open albo Table1.Active := True; Generalnie to otwieranie tabel i/lub zapytań przy projektowaniu programu i potem kompilowanie takiej wersji to zła praktyka


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-11-14 21:42
Zainteresowany
0

Chłopaki dzięki za pomoc, już wszystko śmiga tak jak chcialem, jeszcze tylko mały problem ze skrótem, ale mam nadzieję że z tym to już sobie sam poradzę.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0