[Delphi] Servery i udostepnianie danych

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-09 23:40
0

Witam na podstawie artykułu o serwerach i klientach FTP (INDY) starałem się napisać aplikacje klient serwer by móc łączyć się ze swoim kompem z dowolnego miejsca i pobierać udostępnione przeze mnie dane niestety nie mogę ponieważ aplikacja kliencka generuje błąd : „Socket Error # 10061” (W kliencie podałem moje ip).

Czy to moze przez to że nie mam zew. IP ??

Może nie powinienem kożystać z ftp ??

Po prostu potrzebuje napisac aplikacjie która pozwoli mi udostepniać zasoby na kompie na którym jest zainstalowana.

Możecie mi dać jakieś wskazówki czemu nie działa na zasadzie FTP.

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 00:01
0
Rady napisał(a)

„Socket Error # 10061”

10061 is a Connection Refused error sent to you by the server. You could not make a connection because the target machine actively refused it

Czy to moze przez to że nie mam zew. IP ??

yep

Może nie powinienem kożystać z ftp ??

nie wiem o co ci tu chodzi

Po prostu potrzebuje napisac aplikacjie która pozwoli mi udostepniać zasoby na kompie na którym jest zainstalowana.

takie coś już ktoś wymyślił i to się FTP zwie

czemu nie działa na zasadzie FTP.

jak napisałeś tak działa


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 00:11
0

Idea jest dokładnie taka : mój programik to baza danych która generuje mi co jakiś czas pewne pliki, które potrzebuje udostepnic sobie i innym użytkownikom mającym dostęp do nich za posednictwem mojej aplikacji klienckiej która kozystająć z tych plików ma dodatkowe mozliwości coś na zasadzie aktualizacji jak w anywirach, jakim protokołem sie tu posłużyć by aplikacje klienckie mogły pobierac z mojego dysku przeznaczone dla nich pliki przy założeniu że nie mam zew ip.

Da sie to jakos napisac przez ftp, przy braku zew. ip ??

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 00:26
0
Rady napisał(a)

jakim protokołem sie tu posłużyć by aplikacje klienckie mogły pobierac z mojego dysku przeznaczone dla nich pliki przy założeniu że nie mam zew ip.

żadnym - co byś nie zrobił to bez zewnętrznego IP lub przekierowania portu na którym działa Twoja aplikacja NIKT i NIC się nie połączy z Twoim kompem z zewnątrz - jedynie z sieci wewnętrznej


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 00:35
0
Misiekd napisał(a)

jedynie z sieci wewnętrznej
Czyli tylko kompy z sieci LAN ?? W sumie do testów aplikacjii powinno to wystarczycz :) Jak dam główną serwerową aplikacje na komp z zew, Ip to bedzie miała dostep do niej reszta świata ?? :) No wiec pozostaje mi konfiguracja lan w domu znasz moze link do jakiegoś gotowca jak skonfigórowac lan na XP ?? XP jest serwerem dla 98 oczywiscie :)

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 12:02
0

Wpisz w google "XP konfiguracja LAN" i będziesz miał same linki do potrzebnego Tobie tematu.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-11-12 00:28
0

Dobra skonfigurowane kompy i aplikacja śmiga moazna programowac dalej :)

Hmm a jak zrobic żeby obsługiwał wielu różnych użytkowników jednocześnie ?? Która właściwoś komponentu za to odpowiada ??

Prosze o małą portade jak sie za to zabrać by zrobić multi server.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0