Użycie w DLLce obiektu z programu

0

Cześć, sytuacja wygląda tak:
Mam sobie gdzieś w programie pewną formę, nazwijmy ją Base. Na niej mam obiekt o nazwie MainConnection(typ TIBDatabase).

Teraz w bibliotece dll(którą wywołuję dynamicznie) mam coś takiego:

  IBTrans:=TIBTransaction.Create(Application);
  IBTrans.DefaultDatabase:=Base.MainConnection;

IBTrans to oczywiście IBTransaction.
Do "jezusów" mam dodaną tą formę, a przy tym przyrównaniu wyskakuje mi AV. Czemu?

0

Obstawiam, że dlatego, że obiekt Application jest inny w DLL a inny w EXE. To bardzo trudne zagadnienie, bo wynika nie z architektury systemu operacyjnego, ale budowy mechanizmów produktów Borlanda (Delphi/C++Builder).

W serwisie było tym wielokrotnie a' propos tematu umieszczania okien MDIChild w bibliotekach DLL.

0
Szczawik napisał(a)

Obstawiam, że dlatego, że obiekt Application jest inny w DLL a inny w EXE. To bardzo trudne zagadnienie, bo wynika nie z architektury systemu operacyjnego, ale budowy mechanizmów produktów Borlanda (Delphi/C++Builder).

W serwisie było tym wielokrotnie a' propos tematu umieszczania okien MDIChild w bibliotekach DLL.

Poszukałem trochę, ale nie znalazłem nic konkretnego(tylko odpowiedzi typu: "To już było, poszukaj" ;))

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1