Użycie w DLLce obiektu z programu

Odpowiedz Nowy wątek
2006-10-24 14:13
0

Cześć, sytuacja wygląda tak:
Mam sobie gdzieś w programie pewną formę, nazwijmy ją Base. Na niej mam obiekt o nazwie MainConnection(typ TIBDatabase).

Teraz w bibliotece dll(którą wywołuję dynamicznie) mam coś takiego:

  IBTrans:=TIBTransaction.Create(Application);
  IBTrans.DefaultDatabase:=Base.MainConnection;

IBTrans to oczywiście IBTransaction.
Do "jezusów" mam dodaną tą formę, a przy tym przyrównaniu wyskakuje mi AV. Czemu?

Pozostało 580 znaków

2006-10-24 14:16
0

Obstawiam, że dlatego, że obiekt Application jest inny w DLL a inny w EXE. To bardzo trudne zagadnienie, bo wynika nie z architektury systemu operacyjnego, ale budowy mechanizmów produktów Borlanda (Delphi/C++Builder).

W serwisie było tym wielokrotnie a' propos tematu umieszczania okien MDIChild w bibliotekach DLL.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-10-24 14:35
0
Szczawik napisał(a)

Obstawiam, że dlatego, że obiekt Application jest inny w DLL a inny w EXE. To bardzo trudne zagadnienie, bo wynika nie z architektury systemu operacyjnego, ale budowy mechanizmów produktów Borlanda (Delphi/C++Builder).

W serwisie było tym wielokrotnie a' propos tematu umieszczania okien MDIChild w bibliotekach DLL.

Poszukałem trochę, ale nie znalazłem nic konkretnego(tylko odpowiedzi typu: "To już było, poszukaj" ;))

Pozostało 580 znaków

2006-10-24 14:40
0

http://4programmers.net/Forum/252821#252821
http://4programmers.net/Forum/243158#243158
http://4programmers.net/Forum/312947#312947


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-10-24 15:15
0

http://www.borland.pl/tech/bazy.shtml


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0