DSPack - Wizualizacje w Delphi

0

W jaki prosty sposób można zrobić wizualizacje (takie jak np. w Windows Media Player), które wyświetlały by się na komponencie DSVideoWindow, podczas odtwarzanie dźwięku??? Dobrze by było gdyby każda wizualizacja była osobnym plikiem (wtedy użytkownik sam mógłby wybierać wizualizację). Czy macie jakieś pomysły??? Może przykładowy kod :-) Proszę o pomoc...

0

WMP kożysta z wizualizacji które ma zaszyte w głównej aplikacji oraz zewnętrznych plików dll z wizualizacjami. WMP kożysta z technologi COM do obsługi plugin'ów, znaczy się WMP udostępnia interface do którego podłancza się plugin'y. Ale mniejsza o to. Ty w delphi możesz zrobić coś takiego prościej. Piszesz klase bazową z abstrakcujnymi metodami. Następnie klasy dziedziczące z klasy bazowej z zdefiniowanymi metodami umieszczasz w dll'ku i masz już plugin. Jak rozwiążesz rejestrowanie plaginów to już twoja sprawa. A jescze jedno WMP przekazuje uchwyt HCD do okna na którym ma być malowany efekt i jest chyba DoubleBuffered. Jeżeli chcesz używać innych systemów graficznych niż GDI to możesz przekazywać coś innego na czym da się malować, choćby kontekst okna OpenGL.

Pozdrawiam

0

A czy są jakieś gotowe komponenty do wizualizacji??? Szukałem na googlach, ale nic ciekawego nie znalazłem :-(

0

Zapewne są.

Jest pełno pluginów la WinAmp'a
Trochę mniej dla WMP
Ale prawie wszystkie są napisane w C/C++(przynajmniej te dla WMP)
z pluginami dla WinAmp'a może jest inaczej ale wątpie.

Jednakże da radę taki kod znaleŹć, ja nie szukałem więc nie wiem(Swoje dalsze zapytania kieruj do Google'a).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0