CLS w konsoli

Odpowiedz Nowy wątek
2006-10-06 09:34
0

Witam
Szukałem po forum i innych ale jakoś nie mogę znaleźć takiego tematu więc pytam:

Czy ktoś się orientuje jak zrobić clear screen w aplikacji konsolowej? Chodzi mi o działanie takiej jak funkcji CLS w wierszu poleceń, czyli wyczyszczenie wszystkiego co było wyświetlone.

Pozdrawiam


<p>Linux is like vigwam. No Gates, No Windows only Apache inside.</p>
<p>Lepiej kijek obcinkować niż go potem pogrubasić</p>

Pozostało 580 znaków

2006-10-06 10:30
motomysz
0
procedure Cls;
begin
 Coord.X := 0; Coord.Y := 0;
 FillConsoleOutputCharacter(ConHandle, ' ', MaxX*MaxY,  Coord, NOAW);
 GotoXY(0, 0);
end;

Pozostało 580 znaków

2006-10-06 12:07
0

A czy do tego potrzeba używać jakiegoś modułu, bo mi wywala błędy?


<p>Linux is like vigwam. No Gates, No Windows only Apache inside.</p>
<p>Lepiej kijek obcinkować niż go potem pogrubasić</p>

Pozostało 580 znaków

2006-10-06 14:50
0

a nie łatwiej dodać CRT do uses i w kodzie wpisać CLRSCR?

Pozostało 580 znaków

2006-10-06 15:07
0

W Delphi nie ma CRT.

uses Windows;

procedure ClrScr();
var Data: CONSOLE_SCREEN_BUFFER_INFO;
    dw:dword;
    co:_COORD;
    Handle:THandle;
begin
ZeroMemory(@co, sizeof(co));
Handle:=GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE);
GetConsoleScreenBufferInfo(Handle, Data);
FillConsoleOutputCharacter(Handle, ' ', Data.dwSize.X*Data.dwSize.Y, co, dw);
SetConsoleCursorPosition(Handle, co);
end;

<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0