zalozenie firebird w delphi

Odpowiedz Nowy wątek
2006-10-05 08:42
remm
0

witam!
a ja mam takie prosciutenkie pytanko z podstaw baz danych :) ale je zadam i udam ze nie widze ze sie kompromituje, zatem: zaczynam uzywac firebirda i mam problem zeby wogole załozyc jakas baze danych w delphi. Jak ruszyc z miejsca i zalozyc tabele o 2 kolumnach ? :) wolalbym bez uzywania sql a z poziomu delphi to zrobic, dzieki z gory za pomoc :)

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 09:37
0

Możesz doprecyzować o co chodzi właściwie? O Firebirda, bazy danych, czy tabelę w Delphi.


Pozostało 580 znaków

2006-10-05 10:24
0

Hmmm....takie trochę rozproszone te pytanie. Mówisz o Firebirdzie, ale chcesz bez użycia SQL'a. No jeśli chodzi Ci o założenie zwyklej bazy w Delphi, to użyj do tego Borland Database Desktop, który jest dołączony do Delphi, nawet w wersji Personal. Tam możesz sobie wybrać, w jaki sposób ma być założona baza. Czy ma być to SQL, Table zdecydujesz sam. Potem wystarczy odpalić Delphi i użyć kilku komponentów, jak: Table lub Query, no i do wyświetlenia jakiegoś Grida, możesz sobie wybrać coś z zakładki DB.


"Zło to zło. Mniejsze, większe, średnie, wszystko jedno, proporcje są umowne, a granice zatarte."

<span style="color: olive">A. Sapkowski "Ostatnie życzenie"</span>

!user image

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 12:45
remm
0

dokladnie to chce zalozyc baze firebird w delphi, z poziomu kodu wygenerowac tabelę np o 2 kolumnach, pozniej procedurką wstawiac do niej dane. rozumiem ze prostym połączeniem komponentu dbgrid jestem w stanie zobaczyc jej zawartosc, natomiast zastanawiam sie jeszcze jakich komponentow najlepiej uzyc czy standardowe Data Access i data controls spełnią swoją funkcję czy pojsc w strone Inter Base skoro firebird to poniekad to samo, pozdrawiam :)

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 13:34
0

do tworzenia bazy IBExpert jak nie znasz jeszcze SQLa
do połączenia z Delphi IBXy
do wyświetlania/edycji zakłądka DataControls
do nauki jest artykuł o IB/FB i delphi ale przeczytaj najpierw komentarze do niego


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 13:53
remm
0

SQL znam, ale czy kodem w delphi mozna stworzyc baze? czy mozna SQLem w delphi pisac ? :) wiem wiem takie glupie pytania zadaje :)

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 13:55
remm
0

i mam jeszcze takie pytanko IBX co to takiego :>? komponenty z Inter Base:>? mam delphi 5 i innych nie widze :(

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 14:49
0

można

help napisał(a)

<font size="4">CreateDatabase method (TIBDatabase)</span>

Creates a database using Params.

Delphi syntax:

procedure CreateDatabase;

Description

Call CreateDatabase to create a database using Params as the rest of the CREATE DATABASE command.

For example, if you wanted to create a local InterBase database, you could do the following:

  1. Set the database name to the drive, path, and filename of the database file.
  2. Set Params to the parameter for the CREATE DATABASE statement:

USER "SYSDBA"
PASSWORD "masterkey"
PAGE_SIZE 4096

  1. Set the SQLDialect value.
  2. Call the CreateDatabase method.

a potem łączysz się z bazą, podpinasz transakcję i query i jedziesz CREATE TABLE....

IBX - InterBase Express, zakładka InterBase


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0