DBGrid + Wielkie litery

Odpowiedz Nowy wątek
2006-10-04 22:35
atp2000
0

Witam!

Mam formę, na ktorej jest DBGrid podpiety do bazy (TTable). W DBGrid edytuje komorki i tutaj pytanie:

Jak wymusic, aby mozna bylo edytowac komorki tylko wielkimi literami?

Jezeli wpisze cos malymi to zeby zmienilo sie na wielkie lub od razu zeby mozna bylo pisac wielkimi literami.
Szukalem we wlasciwosciach DBGrid'a UpperCase, ale nie ma. Chyba, ze mozna tego uzyc w kodzie, ale nie wiem jak.

Z gory dziekuje

Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 01:24
0

np. w OnSetText danego pola

Sender.AsString := AnsiUpperCase(Text);

- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 21:55
atp2000
0

Witam!

Dzieki wielkie. Dziala.

Jeszcze jedno male pytanko.
Mam tegoz samego DBGrid'a i kiedy edytuje jakies pole w nim i nastepnie przechodze na inne pole, ale tylko podswietlajac to pole to wyskakuje mi blad:

Table1: Dataset not in edit or insert mode.

Z tego co wiem to oznacza chyba mniej wiecej to, ze Dataset nie jest w stanie edycji lub w stanie wstawiania.

Mam przycisk (Caption) "Zatwierdz" i kod pod nim Table1.Post;
Po edycji moge nacisnac moj przycisk "Zatwierdz" jezeli jestem na danym rekordzie, a kiedy juz nie chce edytowac danego rekordu i przechodze na nastepny podswietlajac go, to wtedy juz nie jestem w stanie edycji i wywolanie kody: Table1.Post; wywala blad: Table1: Dataset not in edit or insert mode.

Mysle, ze tak to dziala.

Ale jak to obejsc, aby po skonczonej edycji np.: kilku rekordow Przycisk dzialal.

Moze jakis kod typu. Table1.All.Post; Czy cos w tym stylu?

Pozdrawiam

atp2000

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 22:14
atp2000
0

I jeszcze jak wyzej tyle, ze dotyczy Table1.Cancel;, tzn. Edytuje dany rekord i kiedy przejde na inny rekord podswietlajac go tylko, to i tak zostaja wprowadzone zmiany:

Po przyciskiem "Rezygnuj" mam kod:

Table1.Cancel;
Forma1.Close;

Pozdrawiam

atp2000

Pozostało 580 znaków

2006-10-06 00:13
0

jak zmieniasz rekord to jest wywoływany post
podepnij sobie pod tabelę DBNavigatora i zobacz kiedy jakie przyciski są aktywne


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-10-06 08:42
atp2000
0

Tak. Wczoraj to zauwazylem. Dzieki.

Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2006-10-06 10:43
wacek3213
0

Inne podejście :

Jeśli zaczynasz edytować pole to można programowo włączyć Caps Locka, a kiedy wychodzisz po za obszar DBGrida, to Caps Locka wyłączyć.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0