delphi 5 i unicode?

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-26 19:01
0

pytanie dotyczylo php, ale juz chyba nie dotyczy :P

mam sobie plik UTF-8 (130mb, po konwersji do ISO: 65) i chcialbym go podzielic na kawalki... Niestety w delphi przy uzyciu textfile i readln / writeln ze stringiem, zamiast normalnych linijek zapisują mi się znaki prostakatu na kazdym poczatku linii i gratis po kazdym znaku jest odstep (czli, ze readln czyta po bajcie)...

pytanko - jak w prosty (a przede wszystkim wydajny) sposob odczytac plik unicode linijka po linijce? i zebym mogl odczytane linijki sobie porownywac (tzn, ze jak napotkalinijke <abcde>, to zaczyna zapisywac do nastenego pliku)

konwertowanie do innego kodowania chyba odpada (plik wielojezykowy))


Pozostało 580 znaków

2006-09-26 19:10
0

http://www.tntware.com/delphicontrols/unicode/ oprócz kontrolek jest też wiele funkcji przerobionych unicode - może tam coś znajdziesz. A jak nie to chyba pozostaje Ci czytanie po znaku i albo konwersja w locie albo inna zabawa


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-09-26 19:28
0

widzialem ta paczke, ale nie widzialem tam niczego do obslugi plikow :/


Pozostało 580 znaków

2006-09-26 20:11
0

popatrz jeszcze raz - w TntClasses masz całą klasę TTntStringList
jest też TTntFileStream


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-09-26 23:00
0
Misiekd napisał(a)

TTntFileStream

strzal w dziesiatke :]

dzieki, nie wiem dlaczego wczesniej tego nie znalazlem :)


Pozostało 580 znaków

2006-09-26 23:12
0

słabo szukałeś :) ja też w sumie teraz dopiero znalazłem ale będzie na przyszłość


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0