delphi 5 i unicode?

0

pytanie dotyczylo php, ale juz chyba nie dotyczy :P

mam sobie plik UTF-8 (130mb, po konwersji do ISO: 65) i chcialbym go podzielic na kawalki... Niestety w delphi przy uzyciu textfile i readln / writeln ze stringiem, zamiast normalnych linijek zapisują mi się znaki prostakatu na kazdym poczatku linii i gratis po kazdym znaku jest odstep (czli, ze readln czyta po bajcie)...

pytanko - jak w prosty (a przede wszystkim wydajny) sposob odczytac plik unicode linijka po linijce? i zebym mogl odczytane linijki sobie porownywac (tzn, ze jak napotkalinijke <abcde>, to zaczyna zapisywac do nastenego pliku)

konwertowanie do innego kodowania chyba odpada (plik wielojezykowy))

0

http://www.tntware.com/delphicontrols/unicode/ oprócz kontrolek jest też wiele funkcji przerobionych unicode - może tam coś znajdziesz. A jak nie to chyba pozostaje Ci czytanie po znaku i albo konwersja w locie albo inna zabawa

0

widzialem ta paczke, ale nie widzialem tam niczego do obslugi plikow :/

0

popatrz jeszcze raz - w TntClasses masz całą klasę TTntStringList
jest też TTntFileStream

0
Misiekd napisał(a)

TTntFileStream

strzal w dziesiatke :]

dzieki, nie wiem dlaczego wczesniej tego nie znalazlem :)

0

słabo szukałeś :) ja też w sumie teraz dopiero znalazłem ale będzie na przyszłość

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0