LPT sprawdzanie adresu

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-26 13:35

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Jak odczytac adres portu LPT który jest w sytemie, Programowo. Moze byc za pomoca Zlportio ale nie musi
z góry dzięki

Pozostało 580 znaków

mega_lama
2006-09-26 14:01
mega_lama
0

zajrzy tu moze Ci to pomoze
http://www.rafal.waw.pl/wynalazki/programowanie/

Pozostało 580 znaków

2006-09-26 14:40

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

W systemach klasy NT/XP zapomnij o odnoszeniu się do urządzeń przez adresy. Do niczego to się nie przyda. Transmisję organizuje się przez nazwę pliku urządzenia, a nie przez porty.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-09-26 15:16

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

A to ciekawe bo na win XP bez zadnego problemu zapisuje dane na port i odczytuje <ort>kozystajac </ort>z adresu :>
A chce zrobic automatyczne rozponawanie

Pozostało 580 znaków

2006-09-26 17:22

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Nie mówię, że to jest niemożliwe, ale zależne od sterownika. Natomiast obsługa przez nazwę powinna działać niezależnie od sterownika, bo nią zajmuje się system.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-09-26 18:21

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Ok Tak racja.
To podaj jakas procedurke która sprawdza jaki jest port bierze sobie to np z rejestru albo skadś.

Pozostało 580 znaków

2006-09-26 18:52

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Ogólnie to ja pisze program w którym potrzbowałem wybór portów nie kazdy komp ma lpt z adresem 378.
dlatego chciałem pobierac adresy zrobiłem to inaczej.
Zobiłem cos na zasiedzie warunku jesli da sie ustaiwić port na odczyt to program działa adres portu sie zgadza. Oczywiste jest ze jak port ma inny adres to <ort>niemoze </ort>go ustawic i nie program nie działa adres inny. i wszysko w tym temacie :d
pozdrawima dzieki za pomoc

Pozostało 580 znaków

2006-09-26 21:22

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

niestety na 200/xp nie dziala :/

function GetLPTAddr(numer_portu: integer): word; assembler;
         stdcall;
asm
  push es
  push ebx
  mov ebx, numer_portu
  shl ebx,1
  mov ax,40h
  mov es,ax
  mov ax,ES:[ebx+6]
  pop ebx
  pop es
end;

Pozostało 580 znaków

2006-09-26 21:26

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Tylko po co Ci ten port? Bo ciągle nie widzę, jaki jest sens pobierania numeru portu, skoro istnieje możliwość, że nie będziesz mógł go wykorzystać, bo system nie pozwoli odwołać się przez port?


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-09-26 21:28

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0
Szczawik napisał(a)

Tylko po co Ci ten port? Bo ciągle nie widzę, jaki jest sens pobierania numeru portu, skoro istnieje możliwość, że nie będziesz mógł go wykorzystać, bo system nie pozwoli odwołać się przez port?

przeciez jesli uzyje zlportio to system nie bedzie mial nic do gadania....

Pozostało 580 znaków

pq
2006-09-27 00:21
pq

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0
cimak napisał(a)

przeciez jesli uzyje zlportio to system nie bedzie mial nic do gadania....

Albo http://www.logix4u.net/inpout32.htm - bardzo sobie chwalę


"Ecie pecie - odparłem. - Wiadomo, że wszystkiemu winien komputer. Ten brzydal!" (Lem)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0