StringGrid i rozwijana lista z danymi z bazy w komórce

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-12 18:27
0

Witam!!!
Mam StringGrida i chciałbym aby w pewnej komórce każdego wiersza rozwijała sie lista z danymi z bazy danych(np. Interbasa), przeszukałem fora troche netu, i wszystko co tam znalazłem to podpięcie comboboxa do komórki StringGrida(i tez tak niezrozumiale opisane), ale nie wiem czy i jak połączyc to z moją tabelą(kolumną) z bazy.
Jak ktoś już sie zetkną z podobnym problemem proszę o pomoc!!!
Z góry dziekuję!
Pozdrawiam:)

Pozostało 580 znaków

2006-09-12 19:15
0

Tez mialem ten problem, i znalazlem w necie taki zestaw komponentow: NextGrid
Posiada nie tylko combo, ale tez i wiele innych elementow (np. checkbox, progresbar itd)

Najważniejsze: jest (chyba) darmowy! :)

Pozostało 580 znaków

2006-09-13 00:47
0

Ze StringGridem rzeczywiście byłoby trochę zabawy.
Ale skoro piszesz program bazodanowy dla Interbase'a, zapewne korzystasz z wersji Professional lub lepszej. A więc masz do dyspozycji kontrolkę dużo lepszą od StringGrida - DBGrid.
W DBGridzie każda kolumna posiada już taką listę (DBGrid.Columns[x].PickList). Wystarczy tylko pododawać itemy.

Pozostało 580 znaków

2006-09-13 09:42
0

Co do DBGrida to odpada(za pomocą dbGrida da sie na bank, ale niestety musze to zrobić na StringGridzie lub podobnym komponencie jeżeli nie będzie dało sie zrobić na StringGridzie, ale nie ukrywam że najlepiej odpowiadałby mi standardowy StringGrid):) Więc gdyby tylko ktoś cos wiedział to bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam:)

Troszeczke kombinuję z tym StringGridem i chyba mnie zaciemniło:
Jak umieścić w konkretnej komórce StringGrida konkretna komórkę z DBGrida???

StringGrid1.Cells[1,0]:=DbGrid1. //.... no włsnie co??

[???]

Pozostało 580 znaków

2006-09-13 14:31
0

DBGrid NIE PRZECHOWIJE danych ja StringGrid a jedynie je WYŚWIETLA!!
dane dla DBGrida trzyma DBGrid.DataSource.DataSet


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-09-13 14:33
wacek1995
0

Dajesz StrigGrid i ComboBox. Po kliknięciu na komórkę w StrigGridzie dostosowujesz rozmiary Combo do komórki i zmieniasz widoczność Combo na true.Wcześniej można załadować jakieś dane do Combo z bazy. Przy klinięciu na inną komórkę lub wyjściu z komponentu, można wyłączyć widoczność Combo.
Tak mam to zrobione u siebei i działa jak by to nie był standardowy StrigGrid

Pozostało 580 znaków

2006-09-13 14:43
0

to jeszcze dodam, że oczywiście poszukać się najpierw nie chciało i trzeba było zaraz na forum lecieć i pytać. Pomijam już fakt, że minęły prawie 24h a ty dalej pojęcia nie masz jak to zrobić...

http://www.google.com/search?[...]era&ie=utf-8&oe=utf-8

tak tudno było wpaść na to co w googlach wpisać?? Masz 4 wyniki po angielsku, 2 po niemiecku, 2 po chińsku, 1 po brazylijsku (chyba) i jeden nie w delphi tylko BCB na 10 znalezionych. Zważywszy na fakt, że w większości jest kod to nie powinno być problemów językowych


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-09-13 23:06
0

Wielkie dzięki za poradę i pouczenie(czasami jest potrzebne).
Pozdrawiam:)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0