StringGrid i rozwijana lista z danymi z bazy w komórce

0

Witam!!!
Mam StringGrida i chciałbym aby w pewnej komórce każdego wiersza rozwijała sie lista z danymi z bazy danych(np. Interbasa), przeszukałem fora troche netu, i wszystko co tam znalazłem to podpięcie comboboxa do komórki StringGrida(i tez tak niezrozumiale opisane), ale nie wiem czy i jak połączyc to z moją tabelą(kolumną) z bazy.
Jak ktoś już sie zetkną z podobnym problemem proszę o pomoc!!!
Z góry dziekuję!
Pozdrawiam:)

0

Tez mialem ten problem, i znalazlem w necie taki zestaw komponentow: NextGrid
Posiada nie tylko combo, ale tez i wiele innych elementow (np. checkbox, progresbar itd)

Najważniejsze: jest (chyba) darmowy! :)

0

Ze StringGridem rzeczywiście byłoby trochę zabawy.
Ale skoro piszesz program bazodanowy dla Interbase'a, zapewne korzystasz z wersji Professional lub lepszej. A więc masz do dyspozycji kontrolkę dużo lepszą od StringGrida - DBGrid.
W DBGridzie każda kolumna posiada już taką listę (DBGrid.Columns[x].PickList). Wystarczy tylko pododawać itemy.

0

Co do DBGrida to odpada(za pomocą dbGrida da sie na bank, ale niestety musze to zrobić na StringGridzie lub podobnym komponencie jeżeli nie będzie dało sie zrobić na StringGridzie, ale nie ukrywam że najlepiej odpowiadałby mi standardowy StringGrid):) Więc gdyby tylko ktoś cos wiedział to bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam:)

Troszeczke kombinuję z tym StringGridem i chyba mnie zaciemniło:
Jak umieścić w konkretnej komórce StringGrida konkretna komórkę z DBGrida???

StringGrid1.Cells[1,0]:=DbGrid1. //.... no włsnie co??

[???]

0

DBGrid NIE PRZECHOWIJE danych ja StringGrid a jedynie je WYŚWIETLA!!
dane dla DBGrida trzyma DBGrid.DataSource.DataSet

0

Dajesz StrigGrid i ComboBox. Po kliknięciu na komórkę w StrigGridzie dostosowujesz rozmiary Combo do komórki i zmieniasz widoczność Combo na true.Wcześniej można załadować jakieś dane do Combo z bazy. Przy klinięciu na inną komórkę lub wyjściu z komponentu, można wyłączyć widoczność Combo.
Tak mam to zrobione u siebei i działa jak by to nie był standardowy StrigGrid

0

to jeszcze dodam, że oczywiście poszukać się najpierw nie chciało i trzeba było zaraz na forum lecieć i pytać. Pomijam już fakt, że minęły prawie 24h a ty dalej pojęcia nie masz jak to zrobić...

http://www.google.com/search?[...]era&ie=utf-8&oe=utf-8

tak tudno było wpaść na to co w googlach wpisać?? Masz 4 wyniki po angielsku, 2 po niemiecku, 2 po chińsku, 1 po brazylijsku (chyba) i jeden nie w delphi tylko BCB na 10 znalezionych. Zważywszy na fakt, że w większości jest kod to nie powinno być problemów językowych

0

Wielkie dzięki za poradę i pouczenie(czasami jest potrzebne).
Pozdrawiam:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0