Problem ze stworzeniem klasy

Odpowiedz Nowy wątek
Arti69
2006-09-08 11:30
Arti69
0

Czesc. Napisalem prosta klase i chcialem zeby po kliknieciu na przycisk sie pojawila na formularzu. Niby skladnia poprawna ale efektu nie widac.

unit CardU;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, ExtCtrls;

type
  TCard = class(TObject)

  private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
    Image : TShape;
    constructor Create(AOwner : TComponent);
  end;

implementation

constructor TCard.Create(AOwner : TComponent);
begin
  inherited Create;
  Image := TShape.Create(nil);
  Image.Left := 100;
  Image.Top := 200;
  Image.Width := 200;
  Image.Height := 200;
  Image.Shape := stCircle;
  Image.Visible := True;
  Image.Brush.Color := clWhite;
end;

end.

Pozostało 580 znaków

2006-09-08 11:40

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Klasa zeby sie pojawila? Czy moze TShape ktorego tam zrobiles? Zakladajac, ze jako parametr kontruktora podajesz formatke to Image.Parent := AOwner.


Pozostało 580 znaków

Arti69
2006-09-08 12:18
Arti69
0

Chodzi o to zeby sie Shape pojawil.
Spaby jestem jeszcze w zagadnieniach zwiazanych z klasami wiec nie wiem jak ten konstruktor dobrze stworzyc. Chcialem po prostu odziedziczyc konstruktor po tObject, nie wiem czy to dpbrze zrobilem, moze inaczej powinienem go zadeklarowac.
A to co podales to gdzie to powinienem umiescic? W konstruktorze?

Pozostało 580 znaków

Ad
2006-09-13 16:56
Ad

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Albo tak albo Image := TShape.Create(AOwner);


Pozostało 580 znaków

2006-09-13 18:47

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
Ad napisał(a)

Albo tak albo Image := TShape.Create(AOwner);

to nic nie da bo tak przypisujesz ownera a nie parenta a to dwie różne rzeczy - musi być jeszcze to co Wolverine napisał


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0