comport,on error

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-07 20:41
0

Comport ,sprawdzanie parzystosci . Napisalem procedure która ustawilem w paramaertrez events, w zakldace on error .profcedura zerznieta z helpa.

procedure TForm1.ComPortError(Sender: TObject; Errors: TComErrors);
begin
if ceRxParity in Errors then
ShowMessage('Paity error occured');
end;
Dodatkoow zaznaczylem w ustawieniach komponentu paity -->check=true
Niestety w ogóle to nie dziala. Skad wiem ,po prostu ustawiam odwrotne parametry niz mam w perocku (zmiasrt odd even ) Prosze o pomoc ,moze trzeba jescze jakas opcje zaznaczyc a nie wiem jaka. Dzieki

Pozostało 580 znaków

2006-09-09 19:27
Mysio
0

Może lepiej zrobić tak:

W definicji formy dopisujesz:

 private
    { Private declarations }
     procedure HandleException(Sender: TObject; E: Exception);

A potem pod implementation:

procedure TForm1.HandleException(Sender: TObject; E: Exception);
begin
  if E is EComPort then
    with E as EComPort do
      ShowMessage(Message);
end;

W ten sposób obsługujesz wszystkie błędy przychodzące z ComPort.

Pozostało 580 znaków

2006-09-11 14:33
0

nie do konca rozumiem jej dzialanie, w miejsce E mam wpisac np ceparity ??? ta procedurta wywolwywana jest automatycznie gdy jakis wyjatek?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0