rysowanie po tmemo pod tekstem

0

wie ktos jak umiescic obrazek pod tekstem w tmemo??
albo zeby memo bylo przezroczyste?

0

było, było, było.
Jak chcesz mieć przezroczyste memo to sciagnij komponent transparentmemo.
A jesli chcesz miec nawet przezroczystego richedita to zobacz ten temat:
http://4programmers.net/Forum/292602?h=richedit%20przezroczysty#id292602

0

Dodam jeszcze tylko, że po memo i richeditcie się nie da nic rysować.

0
konik napisał(a)

Dodam jeszcze tylko, że po memo i richeditcie się nie da nic rysować.

No ja takich sądów bym nie wyrażał radykalnych. Ot taki prosty przykład - akcja na Memo1.OnChange:

var dc:HDC;
  bmp:TBitmap;
begin
bmp:=TBitmap.Create;
bmp.Width:=100;
bmp.Height:=100;
bmp.Canvas.Brush.Color:=clHighlight;
bmp.Canvas.Rectangle(0, 0, 100, 100);
dc:=GetDC(Memo1.Handle);
BitBlt(dc, 10, 10, 100, 100, bmp.Canvas.Handle, 0, 0, SRCAND);
ReleaseDC(Memo1.Handle, dc);
bmp.Free;
end;

Wystarczy jeszcze obsłużyć 2 lub 3 dodatkowe komunikaty i w każdych warunkach, bez względu na odświeżanie, rysunek będzie widoczny. Przezroczystości jednak, jak pisałem w podanym powyżej temacie, tak łatwo jednak zrobić się nie da.

0
Szczawik napisał(a)

Przezroczystości jednak, jak pisałem w podanym powyżej temacie, tak łątwo jednak zrobić się nie da.

No przecież tam ja napisałem jak to zrobić... - 3 linijki kodu...

0

Też prawda. Nie zwróciłem uwagi :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1