pakiet BDE

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-29 15:46
0

witam
stworzyłem mały program wykorzystującty bazę danych, chciałbym go uruchamiać na komputerach niezależnie od tego czy mają Delphi, sterowniki baz danych. Pobrałem pakiet BDE Administrator ale widze że jest tam wiele plików a dodatkowo potrzebna jest jeszcze instalacja... w związku z tym moje pytanie - czy jest mozliwe użuywanie tego pakietu po wypakowaniu plików z instalki i wgraniu ioch ręcznie do katalogu z programem? a jeśli tak to które pliki sa niezbędne do poprawnego działania? poniżej przedstawiam listę plików uzyskanych po zainstalowaniu tegoz pakietu u siebie, prosiłbym o podpowiedź które można wyrzucić ale tak zeby program działał (niestety nie mam tego jak sprawdzić gdyż już zainstalowałem pakiet i teraz nawet jak wyrzuce wszystko z katalogu aplikacji to program i tak działa)...
user image
dzięki z góry za pomoc i pozdrawiam
stupido

Pozostało 580 znaków

2006-08-29 16:01
2006-09-04 20:40
0

witam
zastosowałem porady z linka podanego przez przedmówce i wydawało się że będzie super ale...przy próbie uruchomienia programu na obcym komputerze otrzymałem takowy błąd:
user image
pliki z pakietu wypakowały się prawidłowo lecz juz w czasie instalacji pojawiał się wspomniany komunikat.
dodam że wziałem plik BDEINSTALL.DLL z win xp pro, testowałem również na takim systemie.
z góry chcę podziekować za jakiekolwiek podpowiedzi co do sposobu eliminacji wspomnianego błędu
pozdrawiam
stupido
ps. google na teamt błędu wypowiada się dość lakonicznie

All Delphi 3 database applications require that BDE 4.0 or greater is on the system. If you distribute this type of application, you must also distribute BDE version 4.0 or greater.

dodam że mam wersje bde administrator 5.01

Pozostało 580 znaków

2006-09-04 21:25
0

to jeszcze pytanie jaką wersję BDE Administrator masz u siebie. znaczy się pod jaką był kompilowany

proste pytanie. na jakiej bazie danych to opierasz?

Być może łatwiej byłoby skorzystać z biblioteki dbExpress albo jakiegoś ADO, które nie wymagają żadnych dodatkowych rzeczy, oprócz plików które standardowo są zainstalowane w trakcie kompilacji.


Daj człowiekowi cracka a jutro znowu bedzie głodny. Naucz go crackować a już nigdy nie będzie głodny.

Pozostało 580 znaków

2006-09-04 21:31
0

witam
u siebie również mam 5.01, plik bdeinstall.dll pochodzi z mojego komputera. jako bazy danych używam dBase for windows. co najdziwniejsze po "rozpakowaniu" wspomnianego pliku dll u mnie na komputerze i wgraniu całej jego zawartości do komputera testowego do katalogu z aplikacją wszystko działa dobrze. ale nie ma już tej wygody gdyż trzeba zgrywać dość sporo plików.
pozdrawiam
stupido

Pozostało 580 znaków

2006-09-04 22:42
0

Z mojego punktu widzenia najlepszym rozwiązaniem będzie utworzenie ADOConnection razem z ODBC dla tej bazy danych.

Później w trakcie instalacji dodajesz odpowiednie klucze do rejestru (tworzysz to samo połączenie ODBC) i odpalasz z poziomu instalacji instalkę sterownika ODBC dla tej bazy danych. Po zakończeniu instalacji masz gotowe połączenie.

Pozdrawiam


Daj człowiekowi cracka a jutro znowu bedzie głodny. Naucz go crackować a już nigdy nie będzie głodny.

Pozostało 580 znaków

2006-09-04 22:53
0

co Wy tu o jakimś ADO i ODBC???

wyraźnie przecież pisze, że masz wersję BDE zainstalowaną, która nie współgra z Twoją aplikacją

na 100% masz zainstalowane 2 lub więcej wersji BDE na tym kompie. Trzeba je odinstalować i zainstalować jedną.

z googla

Question After entering data into the handheld it won't transfer to the desktop. I get no error messages and there is no data in my Desktop. I do see the following text in the HotSync log after I sync:

ERROR (UltimateCar): syncStandard: openDesktopDatabase: ....... Interface mismatch. Engine version different

What is wrong?
Answer It sounds like the BDE has been installed in multiple places on your computer. There is probably other software that uses the BDE, CorelDraw uses the BDE as well as other popular applications. It is fairly complicated to correct this problem. First, perform a search on your computer's hard drive for all files named idapi.. Second, rename all folders having those files in them (i.e., C:\Program Files\Borland\Common Files\BDE becomes C:\Program Files\Borland\Common Files\BDE-). If any of these files are in a system folder (like C:\WINNT or C:\WINNT\SYSTEM32) then just rename the files, not the folder the files are in. Third, rename the registry key "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Borland\Database Engine". If you do not know how to do this then DON'T TRY THIS, you could damage your computer. Last, reinstall Ultimate Car. It should reinstall the BDE automatically.

i jeszcze http://groups.google.com/grou[...];oe=UTF-8&sa=N&tab=wg

i dobra rada wuja sama :) alej BDE i przeskocz na "normalny" serwer SQLowy, np. FB bardzo ładnie "zintegrowany" z delphi


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-09-04 23:37
0

misiekd -> nooo widzę że problem jest ze wzrokiem :D

przecież napisał że korzysta z pełnego serwera DB jakim jest dBase więc o co Ci się rozchodzi? A przejście na ADO Albo skorzystanie z dbExpressa to przecież tylko zmiana technologi połączenia z bazą danych.

Co za tym idzie odradzam mu korzystanie z BDE (które trzeba doinstalowywać i jest płatne do licencjonowania dalej :P) i radzę skorzystać z technologii niewymagających takich działań i będącychy całkowicie free w rozpowszechnianiu dalej.


Daj człowiekowi cracka a jutro znowu bedzie głodny. Naucz go crackować a już nigdy nie będzie głodny.

Pozostało 580 znaków

2006-09-05 00:00
0
jmail napisał(a)

przecież napisał że korzysta z pełnego serwera DB jakim jest dBase więc o co Ci się rozchodzi?

zanim zaczniesz się wypowiadać może najpierw choć trochę rozeznaj sie w temacie bo widać, że pojęcie to ty masz znikome

A przejście na ADO Albo skorzystanie z dbExpressa to przecież tylko zmiana technologi połączenia z bazą danych.

i co ta zmiana ci da?? jak tu do d**y jest program zarządzający (bo serwerem BD tego nazwać nie można) a nie połączenie

Co za tym idzie odradzam mu korzystanie z BDE (które trzeba doinstalowywać i jest płatne do licencjonowania dalej :P) i radzę skorzystać z technologii niewymagających takich działań i będącychy całkowicie free w rozpowszechnianiu dalej.

nie wypowiadaj się na tematy o których pojęcia nie masz


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-09-05 00:37
0
Misiekd napisał(a)
jmail napisał(a)

przecież napisał że korzysta z pełnego serwera DB jakim jest dBase więc o co Ci się rozchodzi?

zanim zaczniesz się wypowiadać może najpierw choć trochę rozeznaj sie w temacie bo widać, że pojęcie to ty masz znikome

co do mojego pojęcia. pokaż mi gdzie to ma jakąkolwiek styczność z BDE http://www.dbase.com

bo ja jakoś nie widzę. widzę za to sterowniki ODBC

Misiekd napisał(a)

A przejście na ADO Albo skorzystanie z dbExpressa to przecież tylko zmiana technologi połączenia z bazą danych.

i co ta zmiana ci da?? jak tu do d**y jest program zarządzający (bo serwerem BD tego nazwać nie można) a nie połączenie

Oczywiście że problem jest z połączeniem. a bardziej z technologią połączenia. Nie sądzę żeby baza z która ten program współpracuje miała na przykład 1,5 TB wielkości więc dBase sobie z tym poradzi. A FB? dobre jest. tanie jest. ale.... po tym jak przesiadłem się na MS SQL'a i Oracle'a to z darmowych rozwiązań widzę tylko PostgreSQL. Więc jaka różnica czy weźmiesz MyShitQL'a czy jakiś inny badziew opensource?

Misiekd napisał(a)

Co za tym idzie odradzam mu korzystanie z BDE (które trzeba doinstalowywać i jest płatne do licencjonowania dalej :P) i radzę skorzystać z technologii niewymagających takich działań i będącychy całkowicie free w rozpowszechnianiu dalej.

nie wypowiadaj się na tematy o których pojęcia nie masz

OOOOO. pojęcie to mam. nawet i spore. skodziłem więcej linii kodu do połączeń z bazami danych w delphi niż ty w ogóle kodu napisałeś. tak ogólnie. ile ty w ogóle lat masz?


Daj człowiekowi cracka a jutro znowu bedzie głodny. Naucz go crackować a już nigdy nie będzie głodny.

Pozostało 580 znaków

2006-09-05 00:55
0

dla mnie EOT bo z takim guru jak ty nie będę dyskutował bo sensu nie ma. Co ci do mojego wieku? - ty pewnie masz 60 lat i pierwszą aplikację to pisałeś wklepując 0 i 1


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0