Parametr zapytania do bazy

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-29 09:53
0

Witam

Mam problem zezrobieniem parametru w zapytaniu do bazy. Oto przykład:

SELECT * FROM user WHERE data=:data ORDER BY :imie

Z pierwszym parametrem jest wszystko ok, ale przy drugim wyskakuje błąd: "Aplikacja używa niewłaściwego typu dla bieżącej operacji"

Oto mój kod:

ADODataset1.CommandText:=Memo1.Text;
ADODataset1.Parameters.Parambyname('data').value:=DateToStr(DateTimePicker1.Date);
ADODataset1.Parameters.Parambyname('imie').value:=edit1.text;
ADODataset1.Open;

Z góry dzięki za pomoc.

Pozostało 580 znaków

2006-08-29 10:04
0

Spróbuj jawnie deklarować typ parametru:
ADODataset1.Parameters.Parambyname('imie').AsString:=edit1.text;

// Dopisane: nigdy nie używałem ADO więc nie pomogę :-/


Suma inteligencji na świecie jest wartością stałą, niestety ludzi przybywa.

Pozostało 580 znaków

2006-08-29 10:08
0

[Error] Unit1.pas(191): Undeclared identifier: 'AsString'

Pozostało 580 znaków

2006-08-29 10:13
0

nie można przez parametr przekazywać nazwy kolumny


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-08-29 10:32
0

Więc jak to zrobić?

Pozostało 580 znaków

2006-08-29 11:20
0

'SELECT * FROM user WHERE data=:data ORDER BY ' + Edit1.Text;


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-09-01 00:48
0

Dzięki ale już wcześniejna to wpadłem;)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0