TImage Alpha

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-26 15:37
0

Czy istnieje jakiś komponent który pozwala zrobienie alpha blendingu na Timage? Widziałem kilka ale w nich chodzi o podanie 2 obrazków a ja chce to zrobić tak bym dał 1 obrazek ustalił alpha np na 50 i obrazek był by <ort>pułprzeźroczysty </ort>na formie. Prosze o szybką odpowiedz.

Aha chciał bym jeszcze zmienic kolor bo mam czarny kolor obrazka i chciał bym go zmienić dowolnie np na czerwony jak to można zrobić możecie podać przykład?

Pozostało 580 znaków

2006-08-26 16:11
0

z tego, co wiem, to raczej nie.... tzn zalezy czy alpha ma byc stale, czy zmieniac sie w trzakcie dzialania programu...:
jesli chcesz, zeby obrazek mial stala wartosc alpha to mozesz zrobic tak:

rozwiazanie 1:
ja kiedys robilem to robiac ikonke z kanalem alfa (polecam program AWIcons Pro) a potem zwyczajnie ladowalem ja to TImage. problem polega jednak na tym, ze maxymalny rozmiar ikonki wynosi 255x255px.

rozwiazanie 2:
tworzenie obrazka PNG i ladowanie do komponentu obslugujacego polprzezroczystosci:
http://pngdelphi.sourceforge.net/

a jesli chcesz, zeby aplha sie zmieniala w trzkcie programu to teoretycznie mozesz np zalozyc na siebie kilka obrazkow.... znieni sie wtedy alpha.... rozwiazanie troche takie-sobie no ale dziala...

pozdro, powodzenia [browar]

Pozostało 580 znaków

2006-08-26 16:15
0

heh.... A program Game Maker został zrobiony w delphi'm i tam obrazki mają takie możliwość ale dzięki. Jak byś mógł jeszcze odpowiedzieć na moje 2 pytanie w 1 poście :)

A z tym alphablendingiem to może da sie zrobić tak by był pobierany screen pod obrazkiem a potem blendowany z obrazkiem. Mógł by mi ktoś coś takiego napisać?

Sry za doublepost :/

Pozostało 580 znaków

2006-08-29 10:41
0
Pieter6 napisał(a)

Mógł by mi ktoś coś takiego napisać?

Nikt Ci nie napisze kodu - my tylko podpowiemy

Pieter6 napisał(a)

A z tym alphablendingiem to może da sie zrobić tak by był pobierany screen pod obrazkiem a potem blendowany z obrazkiem.

nie wiem czy to moze byc dobre rozwiązanie, ale sprobuj sobie co kilka pikseli narysowac na imagu to co masz pod spodem- po prostu bierzesz kolor piksela spod spodu i przerysowywujesz go na imagu... pokombinuj - moze ci sie uda :-P
powodzenia


Piszę proste programy i stronki internetowe na zlecenie, zaliczenie...
Delphi, Pascal, C++, HTML, CSS, JAVASCRIPT, MySQL, PHP
Kontakt: gg:1477872 e-mail: [email protected]

Pozostało 580 znaków

2006-08-29 10:55
0

ustaw właściwości formy na bsNone, potem umieść TImage z właściwością align na alClient. Następnie dla formy ustaw alphablend na ileś tam i będziesz miał półprzezroczystego image'a

I na litość Boską, nie odmieniajcie słowa Delphi

heh.... A program Game Maker został zrobiony w delphi'm i tam obrazki mają takie możliwość ale dzięki.


<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

2006-08-29 14:08
0

swiat byl by piekny, gdyby dalo to sie zrobic tak:
alphablending formy, ktorej rodzicem jest inna forma...
ale nie... nie w tym glupim windowsie.... jak jakas forma lezy na innej, to juz nie obsluguje alpha :-/

Pozostało 580 znaków

2011-01-05 21:26
Programista
0
cimak napisał(a)

z tego, co wiem, to raczej nie.... tzn zalezy czy alpha ma byc stale, czy zmieniac sie w trzakcie dzialania programu...:
jesli chcesz, zeby obrazek mial stala wartosc alpha to mozesz zrobic tak:

rozwiazanie 1:
ja kiedys robilem to robiac ikonke z kanalem alfa (polecam program AWIcons Pro) a potem zwyczajnie ladowalem ja to TImage. problem polega jednak na tym, ze maxymalny rozmiar ikonki wynosi 255x255px.

rozwiazanie 2:
tworzenie obrazka PNG i ladowanie do komponentu obslugujacego polprzezroczystosci:
http://pngdelphi.sourceforge.net/

a jesli chcesz, zeby aplha sie zmieniala w trzkcie programu to teoretycznie mozesz np zalozyc na siebie kilka obrazkow.... znieni sie wtedy alpha.... rozwiazanie troche takie-sobie no ale dziala...

pozdro, powodzenia [browar]

Pozostało 580 znaków

2011-01-05 22:02
0

co za debil ostatnio ciagle odkopuje tematy sprzed kilku lat i tylko cytuje wybrana odpowiedz?
szkoda ze to forum wciaz jest dostepne dla gosci i nie jest wymagana rejestracja..

edytowany 1x, ostatnio: cimak, 2011-01-05 22:03

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0