<delphi>wcina mi kolory ;/

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-24 13:37
terminator11
0

cze
laduje do image obrazek bmp (konkretnie te male avatarki co sie podczas logowania wyswietlaja)

image2.picture.loadfromfile('C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Microsoft\User Account Pictures\Admin.bmp');

i wszystko ladnie sie laduje ale kolorki niepelne jakis ten obrazek fioletawy jkaby naglesi zrobilo z tym obrazkiem formatowanie i mial on tylko 16 kolorow kto wie czemu tak sie dzieje i jak temu zaradzic? :-O

Pozostało 580 znaków

2006-08-24 13:42
SysRq
0
image2.picture.bitmap.loadfromfile('obraz.bmp');

Pozostało 580 znaków

2006-08-24 14:52
terminator11
0

niestety ale neidziala dodanie

bitmap

;/ :/

Pozostało 580 znaków

2006-08-24 16:09
rol
0

image2.picture.graphics.bitmap.loadfromfile('obraz.bmp');

Pozostało 580 znaków

2006-08-24 16:21
0

mi się wydaje że im dalej zagłębione tym gorzej tu i jeśli jest to imag2.loadfromfile - ale myślę że tu chodzi o to że jest ustawione stretched na true czy coś w tym rodzaju - pamiętam coś że bitmapy przy rozciąganiu traciły jakoś kolory - nie pamiętam dokładnie o so cho


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-08-24 16:35
0

nie....

rozwiązania nie znam, ale próbowałem... te obrazki z C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Microsoft\User Account Pictures nawet w zaladowane w do image przez ObjectInspectora sa "zrąbane"... nie wiem ale te w folderze głębiej (DefaultPictures) są wszystkie OK...

roznica jest taka ze te ktore sie źle ładują mają 96dpi a te dobre 95....... i tu jest chyba problem... ale co z nim zrobić?

Pozostało 580 znaków

2006-08-24 16:40
0

Proponuję wczytać je do IrfanView i ewentualnie trochę przerobić (głębia kolorów czy coś takiego) i zapisać na dysk jako bmp. Czasami miałem podobne problemy i zapis do nieskompresowanej bitmapy pomagał.


<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

2006-08-25 00:19
terminator11
0

no niestety ja nie moge sobie pozwolic na jakies przerobki w irfan view :/ chodzi mi o zaladowanie zwyczajne do image// z tego folderu glebiej co zauwazyliscie faktyczie wszystko elegancko wczytuje ale nie o nie mi chodzi ... pomocy!!!!!

Pozostało 580 znaków

2006-08-25 17:46
0

a spróbUj doublebuffered:=true;


Tomasz Andrzejewski
Delphi (XE3-XE7) framework engineer @ InterLan
MCP: Microsoft SQL Server 2008, Implementation and Maintenance

Pozostało 580 znaków

2006-08-25 20:05
terminator11
0

niestety nie dziala?
[glowa]

Pozostało 580 znaków

2006-08-26 18:36
0
ort! chyba wiem w czym problem jak go rozwiąże do końca to napisze na forum lub na meila [!!!] [!!!] [diabel] [diabel] hehe Noo i ukończyłem rozwiązywanie tego nurtujące także i mnie pytanie Otóż Delphi nie wiadomo dlaczego domślnie w pliku bmp poszukuje danych od miejsca 54 a w pliku jest zapisane że ma szukać od 64 miejsca i stąd wziął się błąd oto rozwiązanie ```delphi var plik:TFileStream; bit:TMemoryStream; naglowek:array[0..53] of byte; i:integer; b:byte; begin plik:=TFileStream.Create( nazwa pliku , fmOpenRead); plik.Position:=0; plik.Read(naglowek, sizeof(naglowek)); if naglowek[2] = 64 then //czy konwertowac plik begin naglowek[2]:=54; naglowek[10]:=54; bit:=TMemoryStream.Create; bit.position:=0; bit.Write(naglowek, sizeof(naglowek)); for i:=64 to plik.Size-1 do begin Plik.Position:=i; Plik.Read(b, 1); bit.Position:=i-10; bit.Write(b, 1); end; bit.Position:=0; image1.Picture.Bitmap.LoadFromStream(bit); end else begin Plik.Position:=0; image1.Picture.Bitmap.LoadFromStream(Plik); end; ``` mam nadzieje, że ort! jakby coś ort! to proszę pisać na [email protected] :-)
--------------------------------------
E-Net czyli Edytor HTML, JavaScript, PHP
oraz dołączony parser PHP i serwer Apache
http://edytor.wri.pl

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0