<delphi>wcina mi kolory ;/

0

cze
laduje do image obrazek bmp (konkretnie te male avatarki co sie podczas logowania wyswietlaja)

image2.picture.loadfromfile('C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Microsoft\User Account Pictures\Admin.bmp');

i wszystko ladnie sie laduje ale kolorki niepelne jakis ten obrazek fioletawy jkaby naglesi zrobilo z tym obrazkiem formatowanie i mial on tylko 16 kolorow kto wie czemu tak sie dzieje i jak temu zaradzic? :-O

0
image2.picture.bitmap.loadfromfile('obraz.bmp');
0

niestety ale neidziala dodanie

bitmap

;/ :/

0

image2.picture.graphics.bitmap.loadfromfile('obraz.bmp');

0

mi się wydaje że im dalej zagłębione tym gorzej tu i jeśli jest to imag2.loadfromfile - ale myślę że tu chodzi o to że jest ustawione stretched na true czy coś w tym rodzaju - pamiętam coś że bitmapy przy rozciąganiu traciły jakoś kolory - nie pamiętam dokładnie o so cho

0

nie....

rozwiązania nie znam, ale próbowałem... te obrazki z C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Microsoft\User Account Pictures nawet w zaladowane w do image przez ObjectInspectora sa "zrąbane"... nie wiem ale te w folderze głębiej (DefaultPictures) są wszystkie OK...

roznica jest taka ze te ktore sie źle ładują mają 96dpi a te dobre 95....... i tu jest chyba problem... ale co z nim zrobić?

0

Proponuję wczytać je do IrfanView i ewentualnie trochę przerobić (głębia kolorów czy coś takiego) i zapisać na dysk jako bmp. Czasami miałem podobne problemy i zapis do nieskompresowanej bitmapy pomagał.

0

no niestety ja nie moge sobie pozwolic na jakies przerobki w irfan view :/ chodzi mi o zaladowanie zwyczajne do image// z tego folderu glebiej co zauwazyliscie faktyczie wszystko elegancko wczytuje ale nie o nie mi chodzi ... pomocy!!!!!

0

a spróbUj doublebuffered:=true;

0

niestety nie dziala?
[glowa]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1