Komponent Grida wyposażony w sortowanie

0

Cześć, jeśli chcę sortować rekordy w zwykłym bazodanowym Gridzie, z tego, co wiem, mogę to zrobić na dwa sposoby:

  1. Zapytaniem SQL z klauzulą "ORDER BY"
  2. Za pomocą ClientDataSeta

Sposób pierwszy mnie nie interesuje z tego względu, że generowane jest niepotrzebne obciążenie bazy
Sposób drugi nie interesuje mnie z tego powodu, że musiałbym zmieniać cały program, a ponadto, jak wiadomo ClientDataSet spowalnia.

W związku z tym moje pytanie jest takie. Czy znacie jakiś darmowy komponent(Grid), który umożliwia sortowanie rekordów, np. po kliknięciu na nagłówek kolumny?

(dobry jest TCXGrid, ale ma za dużo rzeczy i jest płatny)

0

chyba XStringGrid ma cos takiego

0
Marmar napisał(a)

chyba XStringGrid ma cos takiego

ALe chodzi mi o bazodanowego grida.

0

popatrz na NextGrid na torry.net

0

albo JvDBUltimGrid

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1