Webbrowser drukowanie > Ustwawienia marginesów

0

Jak w temacie. Jak ustawić programowo marginesy podczas wydruku zawartości WebBrowsera. Ręcznie umiem, ale ustawianie ręczne odpada z gry :/

Pozdrawiam;)
PoP_Gniezno

0
PoP_Gniezno napisał(a)

Ręcznie umiem, ale ustawianie ręczne odpada z gry :/

Ręcznie, czyli jak?

0

Ręcznie czyli.. pokazuje Ci się okienko ustawień wydruku i wpisujesz marginesy :/
Chodzi o to, żeby coś w tym stylu:

Drukarka.MarginesLewy:=10;
Drukarka.MarginesPrawy:=10;

rozumiesz? ;-)

0

TPrinter + F1

0

LOL :-D
a co Ty myślisz, że ja tam nie patrzyłem? :-P
zobacz to jest procedura wydruku:

WebBrowser1.ExecWB(OLECMDID_PRINT, OLECMDEXECOPT_PROMPTUSER);

Ja nie operuję na samej drukarce tylko wywołuję tą funkcję.. ale sobie tak myślę, że skoro te ustawiania są nie zależne od Delphi.. (drukuje tak jak było poprzednio ustawiane) to może Printer nawet być..ale wątpę..
Jeszcze jakieś propozycje? ;-)

0
PoP_Gniezno napisał(a)

to może Printer nawet być..ale wątpę..

To ne wątp bo to dzala. :> . Printer grzebie przy drukarce a nie WebBrowserze.

0

no wiem ;-)
ale jak się odwołać do marginesów??
Printer.Margins < nie ma czegoś takiego.. w pomocy znalazłem jednak margins więc zwracam honor! ;-).. musiałem je jakoś przeoczyć :/

0
PoP_Gniezno napisał(a)

Printer.Margins < nie ma czegoś takiego.. w pomocy znalazłem jednak margins więc zwracam honor! ;-).. musiałem je jakoś przeoczyć :/
Nie masz klawisza Backspace na klawiaturze? A poza tym cieszę się że mogłem pomóc :-)

0

hehe.. nie dolewaj sobie (jeszcze nie teraz :-D )
nadal czekam na odpowiedź.. jak odwołać siedo marginesów w drukarce.. bo jak już wcześniej powtórzyłem nie ma czegos takiego Printer.Margins a nic innego mi do głowy nie przychodzi :/

0

No to się zdecyduj są, czy nie ma (muszą być)?

0

mówię Ci, że nie ma w "praktyce" ale w pomocy jest.
Najlepiej zrób tak.. wstaw WebBrowser, zdefinuj w uses moduł Printers
No i odwołaj się do drukarki, czyli

Printer.Jakas_procedura;

Problem w tym, że nie mogę nigdzie znajeźć właśniwości Margins :/
Z reszta sam zobacz jesli masz czas ;-)

//Edit
Ok. już mam odpowiedź.. poszukałem w pomocy..tym razem w d2005.. można wstawić komponent: PageSetupDialog1 a potem już w nim odwołania do marginesów się znajdują ;-)
Przykład:

PageSetupDialog1.MarginLeft:=10;
0

Problem rozwiązany?

0

teraz już tak ;-)
dzięki za próby pomocy ;-)

0
PoP_Gniezno napisał(a)

dzięki za próby pomocy ;-)

Próby?

Ad napisał(a)

TPrinter + F1

A to żeby użyć TPrinter to kto wymyślił?

0
Ad napisał(a)

TPrinter + F1
A to żeby użyć TPrinter to kto wymyślił?

No próby.. tak ;-)
Dużo to nie dało bo odpowiedzi pood Tprinter nie znalazłem.. trzeba było szukać pod margins :-D
ok.. dzięki.. za.. sam już nie wiem :-D
ok..EOT.. :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1