Zintegrowany debugger nie działa

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-15 21:42
nav
0

Welcome,

Ostatnimi dniami postanowiłem sobie zainstalować Visual Studio 2005 .NET. Niestety, po tejże instalacji nie działa mi debugger delphi. Co prawda, mogę sobie iść krok po kroku - ale nie podświetla linijki z kodem. Pokazuje jedynie CPU Window i wskazuje aktualną pozycję. Zależy mi na tym, aby jednak debugowanie było tak jak wcześniej - wygodnie w kodzie źródłowym.

Dodam od razu czego już próbowałem:

  1. Reinstalacja Delphi
  2. Odinstalowanie MS Visual Studio
  3. Kolejna reinstalacja Delphi
  4. Ręczna zmiana wpisów w rejestrze (niektórych, tych najbardziej prawdopodobnych)
  5. Instalacja innego Delphi (2005 pe w miejsce 2006).
  6. Rejestrowanie bordbk100.dll (90 też)
  7. Zmiana AEDebug w rejestrze.

Nie mam więcej pomysłów, stąd pojawił się post. Dodam także, że szukałem już na google, niestety niewiele znalazłem. Wszelkie opisy dotyczyły D7 i niższych. Być moze nie potrafię sformułować odpowiednio zapytania.

W skrócie: Jak przywrócić do pierwotnego działania debugger Delphi po instalacji MS VS2005.NET


utf-8 rlz! ٩(ಥ_ಥ)۶

Pozostało 580 znaków

2010-01-28 19:27
0

Hej. Sorry, że odbrzebuje taki stary temat, ale mam podobny problem, tylko że nie instalowałem
MS Visuala, Nie wiem dlaczego nagle sam z siebie przestał działać mi debugger w Delpji 7 Perosnal.
Nie pomogły wywalanie ustawien z Rejestu, reinstalacja, rebooty, wyrejestrowanie i rejestrowanie
bordbk70.dll. Po prostu jak powinien wyskoczyć komunikat o Access Violation to formatka znika, a
pokazuje się edytor kodu. W skompilowanym exe też nie pokazuje się błąd tylko formatk znika, a
proces exeka nadal wisi. Dodam, ze debuggera używam rzadko, ale teraz chciałem i się akurat z
niewiadomych przyczyn musiał zepsuć. Dodam, ze jest on włączony w opcjach oraz jeżeli chodzi o
Acess VIolationy to mam Handled by Debugger. I co ciekawe takie kod pokazuje okno komunikatu

var
  A : integer;
begin
  A := StrToInt('test');
end;

Ale taki kod już nie. Prosił bym o pomoc jak można to naprawić. Co ciekawe Delphi 3 które trzymam
na dysku bo czasem coś wim dłubałem zachowuje się tak samo. W googlach nie znalazłem pomocy.

var
  A : TEdit;
begin
  A.Free;
end;

Dodam jeszcze, że dla testów skopiowałem exe z kodem zwalniającym Edit na laptopa ojca żeby
zobaczyć czy po kliknięciu na przycisk pokaże się wyjątek i nie pokazał się, także to pewnie coś
nie tak ze środowiskiem, ale nie wiem co. Może ktoś ma pomysł jak to naprawić - żeby było ok?


Pozostało 580 znaków

2010-01-28 20:14
0
olesio napisał(a)
var
A : TEdit;
begin
A.Free;
end;

Bo ten kod jest poprawny :>
Free najpierw sprawdza czy zmienna nie ma wartości nil i tylko wtedy gdy nie ma to zwalnia obiekt.

Pozostało 580 znaków

2010-01-28 22:07
0

Fakt. Zrobiłęm tak i wyjątek się pojawia. Dobrze, że zostawiłem sobie kopię całego katalogu Delphi 7 oraz
wpisy w rejestrze skopiowałem. Sorrki za odgrzebywanie tematu. Temat ten można wygooglować, tak więc
może ktoś będzie miał podobny "problem" - to trafi na te rozwiązanie i będzie wiedzial to, co ja już wiem.

vvar
  A : TEdit;
begin
  A := TEdit.Create(Self);
  A.Parent := Self;
  A.Free;
  Caption := 'test';
  A.Free;
end;

Pozostało 580 znaków

2010-01-29 19:37
Jac
0

Spróbujcie wyłączyć optymizację w opcjach kompilatora i zobaczcie czy to pomogło.

Pozostało 580 znaków

2010-01-29 22:03
0

Faktycznie to było to, dzięki Jac.


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0