[DELPHI] błąd przy kompilacji

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-10 13:48
0

nie moge skompilowac tego kodu: [Error] Unit1.pas(34): Incompatible types

Kod:
if Toolbutton1.Down then
CurrText.Style := CurrText.Style + [fsBold]
else
CurrText.Style := CurrText.Style - [fsBold];
end;

Pozostało 580 znaków

2006-08-10 14:31
0
lukaszkg napisał(a)

nie moge skompilowac tego kodu: [Error] Unit1.pas(34): Incompatible types

Kod:
if Toolbutton1.Down then
CurrText.Style := CurrText.Style + [fsBold]
else
CurrText.Style := CurrText.Style - [fsBold];
end;

No to pewnie są incompatible types. Mógłbyś napisać co to CurrText, a nie kazać nam się domyślać.

Pozostało 580 znaków

2006-08-10 16:34
0

CurrText to nazwa pola combobox w tym polu są nazwy czcionek

Pozostało 580 znaków

2006-08-10 17:06
pomagat0r
0

moze CurrText.font.style ?

Pozostało 580 znaków

2006-08-10 17:06
0

Ja mam Delphi 7 i tam w ComboBox'ie Style nie jest zbiorem...

TComboBoxStyle = (csDropDown, csSimple, csDropDownList, csOwnerDrawFixed, csOwnerDrawVariable);

Pozostało 580 znaków

2006-08-10 17:36
0

skompilował ale ta procedura nie działa . nie wiem jak zrobić w richedit ; mam speedbutton i chciałbym aby po jego nacisnięciu SPeedbutton miał wartość down i żeby można było pisać pogrubioną czcionką a jak jeszcze raz na ten speedbutton nacisne to żeby pisać narmalną czcionką a speedbutton nie miał wartości down

Pozostało 580 znaków

2006-08-10 22:33
0

weź sobie zobacz pokombinuj z tym: richedit1.selattributtes < tak to sie chyba pisze.


Piszę proste programy i stronki internetowe na zlecenie, zaliczenie...
Delphi, Pascal, C++, HTML, CSS, JAVASCRIPT, MySQL, PHP
Kontakt: gg:1477872 e-mail: [email protected]

Pozostało 580 znaków

2006-08-11 09:17
0

mam teraz taki kod działa

  if Speedbutton1.Down then
    Richedit1.Font.Style  := Richedit1.Font.Style  + [fsItalic]
  else
    Richedit1.Font.Style := Richedit1.Font.Style  - [fsItalic];
end;

tylko żeby on działał to powinien być toolbutton z właściwością style =tbsCheck
a ja chce to zrobić na speedbutton i tam nie ma tej właściwości style jak mam to zrobić aby speedbutton miał właściwość style =tbsCheck???

Pozostało 580 znaków

2006-08-11 10:24
Ad
0
SpeedButton1.Down:=not(SpeedButton1.Down);

Pozostało 580 znaków

2006-08-11 10:30
0

ten kod nie działa przycisk nadal jest taki sam

Pozostało 580 znaków

2006-08-11 13:57
jakis gosc :D
0

lukaszq sprobuj taki kod:

begin
  if toolbutton.Down then
    if fsBold in RichEdit.SelAttributes.Style then
      RichEdit.SelAttributes.Style := RichEdit.SelAttributes.Style - [fsBold]
    else
      RichEdit.SelAttributes.Style := RichEdit.SelAttributes.Style + [fsBold]
end;

i tak dla:
podkreslenia wpisz (wszedzie gdzie jest [fsBold]) [fsUnderline]
kursywy wpisz [fsItalic]

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0