Komunikat symulujacy wcisniecie klawisza Enter.

0

Witam,

pol dnia dokopywalem sie do uchwytu komponentu Memo w pewnym programie i w koncu mi sie udalo. Moge juz wysylac do niego swoj tekst, ale komponent ten obsluguje rowniez zdarzenie na nacisniecie klawisza Enter. Wie ktos moze jak za pomoca Komunikatu SendMessage zaincjowac nacisniecie kalwisza Enter w tym komponencie ?

probowalem tak:

SendMessage(HMemo, WM_SETTEXT, 0, Longint(PChar('jakis tekst' + #13)));

ale kod ten dodaje enter w pole memo, a nie wykonuje go, z gory dzieki za posty, pozdrawiam.

0

A mógłbyś dać resztę kodu, bo trzeba przetestować czy działa zanim odpisze,

Pozdro [diabel]

0

WM_SETTEXT odpowiada za ustawienie tekstu w kontrolce. Użyj WM_KEYDOWN i WM_KEYUP. Ewentualnie WM_CHAR.

0
nav napisał(a)

WM_SETTEXT odpowiada za ustawienie tekstu w kontrolce. Użyj WM_KEYDOWN i WM_KEYUP. Ewentualnie WM_CHAR.

Dzieki, o to mi wlasnie chodzilo. Dla ludzi, ktorzy moge miec podobny problem:

   SendMessage(HMemo, WM_SETTEXT, 0, Longint(PChar('test1')));
   SendMessage(HMemo, WM_KEYDOWN, VK_RETURN, 0 );
   SendMessage(HMemo, WM_KEYUP, VK_RETURN, 0 );

serdecznie pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1