Komunikat symulujacy wcisniecie klawisza Enter.

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-07 16:48
0

Witam,

pol dnia dokopywalem sie do uchwytu komponentu Memo w pewnym programie i w koncu mi sie udalo. Moge juz wysylac do niego swoj tekst, ale komponent ten obsluguje rowniez zdarzenie na nacisniecie klawisza Enter. Wie ktos moze jak za pomoca Komunikatu SendMessage zaincjowac nacisniecie kalwisza Enter w tym komponencie ?

probowalem tak:

SendMessage(HMemo, WM_SETTEXT, 0, Longint(PChar('jakis tekst' + #13)));

ale kod ten dodaje enter w pole memo, a nie wykonuje go, z gory dzieki za posty, pozdrawiam.


Pozostało 580 znaków

2006-08-07 19:38
0

A mógłbyś dać resztę kodu, bo trzeba przetestować czy działa zanim odpisze,

Pozdro [diabel]


--------------------------------------
E-Net czyli Edytor HTML, JavaScript, PHP
oraz dołączony parser PHP i serwer Apache
http://edytor.wri.pl

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 19:49
nav
0

WM_SETTEXT odpowiada za ustawienie tekstu w kontrolce. Użyj WM_KEYDOWN i WM_KEYUP. Ewentualnie WM_CHAR.


utf-8 rlz! ٩(ಥ_ಥ)۶

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 20:55
0
nav napisał(a)

WM_SETTEXT odpowiada za ustawienie tekstu w kontrolce. Użyj WM_KEYDOWN i WM_KEYUP. Ewentualnie WM_CHAR.

Dzieki, o to mi wlasnie chodzilo. Dla ludzi, ktorzy moge miec podobny problem:

   SendMessage(HMemo, WM_SETTEXT, 0, Longint(PChar('test1')));
   SendMessage(HMemo, WM_KEYDOWN, VK_RETURN, 0 );
   SendMessage(HMemo, WM_KEYUP, VK_RETURN, 0 );

serdecznie pozdrawiam


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0