czcionki w ComboBox1 , wielkość i pogrubienie

0

1.Jak zrobić aby w ComboBox1 wyświetlić wszystkie czcionki i np. jak zaznacze jakąś cześć tekstu w richedit i wezmie wybiore se inną czcionkę to żeby ta była
2. to samo tylko wielkość czcionki
3. jak zrobić aby po zaznaczeniu jakiegoś tekstu w richedit i kliknięciu raz na speedbutton czcionka się pogrubiła a jeśli jeszcze raz sie na ten sam tekst zaznaczy i naciśnie drugi raz button żeby była normalna
4. tak samo tylko z wyśrodkowaniem

0

1 F1, google lub szukajka forumowa
2, 3, 4 tak jak 1 tylko że 2, 3 lub 4

jak poszukasz to ci się krzywda nie stanie a było już xxx razy

0

Wszystkie te funkcje spełnia TFontDialog, jeśli jednak chcesz to zrobić po swojemu, to
Liste czcionek możesz uzyskać za pomocą funkcji EnumFonts, jako callback podaj funkcje która odczyta nazwy czcionek i wrzuci je do ComboBox1.

0

tutaj mam kod do pogrubiana

ToolButton17.Down := True;
RichEdit1.SelAttributes.Style := RichEdit1.SelAttributes.Style + [fsBold];
end;

ale gdy klikne raz na button i pisze pogrubioną czcionką i chce jeszcze raz ten przycisk wyłączyć żeby normalną i nie działa?

0

myśl, myśl - to naprawdę nie boli

wyłączene pogróbienia
RichEdit1.SelAttributes.Style := RichEdit1.SelAttributes.Style - [fsBold];

PS. adf88 jakoś nie sądze, żeby Twoje wskazówki mu pomogły :P

0
  1. W pakiecie TBX jest taki ComboBox z czcionkami. Jak chcesz zmienić czcionkę w RichEdit po wybraniu z listy czcionki, to pod zdarzenie OnChange wpisz kod:
RichEdit1.Font.Name := ComboBox1.Text;
  1. j/w tylko, że kod:
RichEdit1.Font.Size := Edit1.Text;
  1. Poszukaj "setAttributes"
  2. Poszukaj "setAttributes"
0

Ja radzę najpierw przejrzenie źródeł programu RichEdit, znajdującego się w katalogu Demos (z folderu instalacujnego Delphi). Zawiera on wszystkie odpowiedzi na powyższe pytania i zapewne pozwoli na uniknięcie następnych.

0

w tym kodzie

ToolButton1.Down := True;
RichEdit1.SelAttributes.Style := RichEdit1.SelAttributes.Style + [fsBold];
 else
RichEdit1.SelAttributes.Style := RichEdit1.SelAttributes.Style - [fsBold];

jak chce skąpilować program to pojawia mi sie błąd
[Error] Unit1.pas(32): ';' not allowed before 'ELSE'

0

Przecież stoi jak wół napisane że przed ELSE nie może być średnika!!!

0

ŻEBY BYŁO ELSE MUSI BYĆ IF :-[

0

to co zamiast tego ; ma być :-[

0
ToolButton1.Down := not(ToolButton1.Down);
if fsBold in RichEdit1.SelAttributes.Style then RichEdit1.SelAttributes.Style - [fsBold]
else RichEdit1.SelAttributes.Style := RichEdit1.SelAttributes.Style + [fsBold];

A poza tym: programy się kompiluje (ang. compile - kompilować, opracować) a nie kąpiluje<ort></ort>!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1