czcionki w ComboBox1 , wielkość i pogrubienie

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-06 17:40
0

1.Jak zrobić aby w ComboBox1 wyświetlić wszystkie czcionki i np. jak zaznacze jakąś cześć tekstu w richedit i wezmie wybiore se inną czcionkę to żeby ta była

  1. to samo tylko wielkość czcionki
  2. jak zrobić aby po zaznaczeniu jakiegoś tekstu w richedit i kliknięciu raz na speedbutton czcionka się pogrubiła a jeśli jeszcze raz sie na ten sam tekst zaznaczy i naciśnie drugi raz button żeby była normalna
  3. tak samo tylko z wyśrodkowaniem

Pozostało 580 znaków

2006-08-06 18:15
0

1 F1, google lub szukajka forumowa
2, 3, 4 tak jak 1 tylko że 2, 3 lub 4

jak poszukasz to ci się krzywda nie stanie a było już xxx razy


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-08-06 18:35
0

Wszystkie te funkcje spełnia TFontDialog, jeśli jednak chcesz to zrobić po swojemu, to
Liste czcionek możesz uzyskać za pomocą funkcji EnumFonts, jako callback podaj funkcje która odczyta nazwy czcionek i wrzuci je do ComboBox1.

Pozostało 580 znaków

2006-08-06 18:54
0

tutaj mam kod do pogrubiana

ToolButton17.Down := True;
RichEdit1.SelAttributes.Style := RichEdit1.SelAttributes.Style + [fsBold];
end;

ale gdy klikne raz na button i pisze pogrubioną czcionką i chce jeszcze raz ten przycisk wyłączyć żeby normalną i nie działa?

Pozostało 580 znaków

2006-08-06 18:58
0

myśl, myśl - to naprawdę nie boli

wyłączene pogróbienia
RichEdit1.SelAttributes.Style := RichEdit1.SelAttributes.Style - [fsBold];

PS. adf88 jakoś nie sądze, żeby Twoje wskazówki mu pomogły :P


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-08-06 19:05
0

1) W pakiecie TBX jest taki ComboBox z czcionkami. Jak chcesz zmienić czcionkę w RichEdit po wybraniu z listy czcionki, to pod zdarzenie OnChange wpisz kod:

RichEdit1.Font.Name := ComboBox1.Text;

2) j/w tylko, że kod:

RichEdit1.Font.Size := Edit1.Text;

3) Poszukaj "setAttributes"
4) Poszukaj "setAttributes"


homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 00:26
0

Ja radzę najpierw przejrzenie źródeł programu RichEdit, znajdującego się w katalogu Demos (z folderu instalacujnego Delphi). Zawiera on wszystkie odpowiedzi na powyższe pytania i zapewne pozwoli na uniknięcie następnych.


Program to zbiór zer i jedynek ułożonych tak, żeby denerwować użytkownika.

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 08:58
0

w tym kodzie

ToolButton1.Down := True;
RichEdit1.SelAttributes.Style := RichEdit1.SelAttributes.Style + [fsBold];
 else
RichEdit1.SelAttributes.Style := RichEdit1.SelAttributes.Style - [fsBold];

jak chce skąpilować program to pojawia mi sie błąd
[Error] Unit1.pas(32): ';' not allowed before 'ELSE'

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 10:30
0

Przecież stoi jak wół napisane że przed ELSE nie może być średnika!!!


Suma inteligencji na świecie jest wartością stałą, niestety ludzi przybywa.

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 10:39
Ad
0

ŻEBY BYŁO ELSE MUSI BYĆ IF :-[


Pozostało 580 znaków

2006-08-07 11:17
0

to co zamiast tego ; ma być :-[

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0