Select Max(...) from tabela jak pobrac wynik ??

0

Witam. Jak przy pomocy ADOQuery pobrać wynik takiego zapytania SELECT MAX() FROM TABELA, jak robie przez paramter to wyskakuje błąd. Jak uzyje aliasów SELECT MAX() AS ALIAS FROM TABELA to tez jest bład. z góry dzieki

0

SELECT MAX(kolumna) FROM tabela o ile się nie mylę

0

ParamByName jest do przekazywania parametrów DO zapytania a do pobierania wartości pól z zapytania jest FieldByName('nazwa_pola').AsTyp

0

czasem jeszcze group by trzeba dorzucić
http://www.techonthenet.com/sql/max.php

0
AklimX napisał(a)

czasem jeszcze group by trzeba dorzucić
http://www.techonthenet.com/sql/max.php

group by służy do grupowania i wcale go nie trzeba dorzucać bo on nie do tego jest (no chyba, że piszący SQLa świadomie tego chce)

0

używam włąsnie FieldBy, i wyskakuje bład Field '' not found, nawet gdy zasotsuje alaisy i wpisze FieldbyName('nazwa kolumny-aliasu'). czy jest jakiś sposób aby ta wartość odczytać?

0
  1. treść zapytania (całą)
  2. kod, którym próbujesz pobrać wartości
0

jest to funkcja która ma zwrócić mi największe IdFilmu

  1. SELECT MAX(IdFilmu) AS ID FROM Filmy
  2. Result := MainForm.ADOQuery.FieldValues['ID'];

z FieldByName('ID').AsInteger też nie działa

0

a podepnij to query pod dbgrid i zobacz jaką nazwę pola pokazuje dbgrid

0

podpiołem i bez uzyania alisu nazwa kolumny to COLUMN1 a z alaiasem taka jak jak nazwa aliasu. jak wpiszez nazwe kolumny z kótrej ma pobrać wartosć COLUMN1 to tez nie działa

0

Jest ktoś w stanie mi pomóc odnosnie tej kwesti??

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1