Select Max(...) from tabela jak pobrac wynik ??

Odpowiedz Nowy wątek
Maciej99
2006-08-01 22:19
Maciej99
0

Witam. Jak przy pomocy ADOQuery pobrać wynik takiego zapytania SELECT MAX() FROM TABELA, jak robie przez paramter to wyskakuje błąd. Jak uzyje aliasów SELECT MAX() AS ALIAS FROM TABELA to tez jest bład. z góry dzieki

Pozostało 580 znaków

2006-08-01 22:48

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

SELECT MAX(kolumna) FROM tabela o ile się nie mylę


Mam nadzieję, że pomogłem :)

Łukasz Brodny

Pozostało 580 znaków

2006-08-01 23:08

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

ParamByName jest do przekazywania parametrów DO zapytania a do pobierania wartości pól z zapytania jest FieldByName('nazwa_pola').AsTyp


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-08-01 23:27

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

czasem jeszcze group by trzeba dorzucić
http://www.techonthenet.com/sql/max.php


Piszę programy w językach: C, C++, Java, Python, Bash, PHP, SQL.
Przyjmuję zlecenia

Pozostało 580 znaków

2006-08-02 00:12

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
AklimX napisał(a)

czasem jeszcze group by trzeba dorzucić
http://www.techonthenet.com/sql/max.php

group by służy do grupowania i wcale go nie trzeba dorzucać bo on nie do tego jest (no chyba, że piszący SQLa świadomie tego chce)


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Maciej99
2006-08-02 10:44
Maciej99
0

używam włąsnie FieldBy, i wyskakuje bład Field '' not found, nawet gdy zasotsuje alaisy i wpisze FieldbyName('nazwa kolumny-aliasu'). czy jest jakiś sposób aby ta wartość odczytać?

Pozostało 580 znaków

2006-08-02 10:48

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
  1. treść zapytania (całą)
  2. kod, którym próbujesz pobrać wartości

- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Maciej99
2006-08-02 11:44
Maciej99
0

jest to funkcja która ma zwrócić mi największe IdFilmu

  1. SELECT MAX(IdFilmu) AS ID FROM Filmy
  2. Result := MainForm.ADOQuery.FieldValues['ID'];

z FieldByName('ID').AsInteger też nie działa

Pozostało 580 znaków

2006-08-02 11:53

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

a podepnij to query pod dbgrid i zobacz jaką nazwę pola pokazuje dbgrid


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Maciej99
2006-08-03 11:09
Maciej99
0

podpiołem i bez uzyania alisu nazwa kolumny to COLUMN1 a z alaiasem taka jak jak nazwa aliasu. jak wpiszez nazwe kolumny z kótrej ma pobrać wartosć COLUMN1 to tez nie działa

Pozostało 580 znaków

Maciej99
2006-08-05 15:45
Maciej99
0

Jest ktoś w stanie mi pomóc odnosnie tej kwesti??

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0