dbExpress i DBGrid

0

czy da cie jakos polaczyc te komponenty ...

0

Odpowiadając precyzyjnie na Twoje pytanie - tak.

0

z zakładki DBExpress bierzesz: DBEConnection , DBEClientDataSet
z zakładniki DataAccess: DataSource
i z zakładki DataControl: DBGrid
i łączysz tak :
DBGrid -> DataSource -> DBEClientDataSet -> DBEConnection.

0

niestety pokazuje mi sie Operation not allowed on a unidierctional dataset ...

0
ninol napisał(a)

niestety pokazuje mi sie Operation not allowed on a unidierctional dataset ...

a co próbujesz zrobić :>

0
ziutek napisał(a)

z zakładki DBExpress bierzesz: DBEConnection , DBEClientDataSet
z zakładniki DataAccess: DataSource
i z zakładki DataControl: DBGrid
i łączysz tak :
DBGrid -> DataSource -> DBEClientDataSet -> DBEConnection.

wlasnie to . gdzy przelaczam komponent DBDataSet action na true pokazuje mi sie ten blad ..

0

zamiast SQLDataSet weź SimpleDataSet

0
Misiekd napisał(a)

zamiast SQLDataSet weź SimpleDataSet

nic to nie dalo nie da sie w ogóle polaczyc tych komponentow w tej sytuacji

0

a u mnie się dało, ciekawe :>

1

SQLConnection - musi być jakieś połączenie z bazą,
|
+SQLDataSet - typu table, query, stored proc wedle zyczenia
|
+DataSetProvider - udaje serwer baz danych
|
+ClientDataSet - udaje klienta
|
+DataSource - nasze źrodło danych
|
+DBGrid - tu widać naszą tabelę
+DBNavigator - tu możemy po niej nawigować

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1