dbExpress i DBGrid

Odpowiedz Nowy wątek
2006-07-28 08:32
ninol
0

czy da cie jakos polaczyc te komponenty ...

Pozostało 580 znaków

2006-07-28 10:01
0

Odpowiadając precyzyjnie na Twoje pytanie - tak.


Suma inteligencji na świecie jest wartością stałą, niestety ludzi przybywa.

Pozostało 580 znaków

2006-07-28 10:19
ziutek
0

z zakładki DBExpress bierzesz: DBEConnection , DBEClientDataSet
z zakładniki DataAccess: DataSource
i z zakładki DataControl: DBGrid
i łączysz tak :
DBGrid -> DataSource -> DBEClientDataSet -> DBEConnection.

Pozostało 580 znaków

2006-07-28 14:18
ninol
0

niestety pokazuje mi sie Operation not allowed on a unidierctional dataset ...

Pozostało 580 znaków

2006-07-28 14:59
0
ninol napisał(a)

niestety pokazuje mi sie Operation not allowed on a unidierctional dataset ...

a co próbujesz zrobić :>


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-07-28 15:12
ninol
0
ziutek napisał(a)

z zakładki DBExpress bierzesz: DBEConnection , DBEClientDataSet
z zakładniki DataAccess: DataSource
i z zakładki DataControl: DBGrid
i łączysz tak :
DBGrid -> DataSource -> DBEClientDataSet -> DBEConnection.

wlasnie to . gdzy przelaczam komponent DBDataSet action na true pokazuje mi sie ten blad ..

Pozostało 580 znaków

2006-07-28 15:28
0

zamiast SQLDataSet weź SimpleDataSet


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-07-28 16:08
ninol
0
Misiekd napisał(a)

zamiast SQLDataSet weź SimpleDataSet

nic to nie dalo nie da sie w ogóle polaczyc tych komponentow w tej sytuacji

Pozostało 580 znaków

2006-07-28 16:30
0

a u mnie się dało, ciekawe :>


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-07-29 13:11
1
+DataSetProvider - udaje serwer baz danych
   |
   +ClientDataSet - udaje klienta
      |
      +DataSource - nasze źrodło danych
         |
         +DBGrid - tu widać naszą tabelę
         +DBNavigator - tu możemy po niej nawigować

Pozostało 580 znaków

2006-10-21 20:34
0

Witajcie , mam pytanie? Własnie połaczyłem komponenty tak jak poniżej i działa , ale proszę doradźcie mi jak teraz zmieniać, edytować lub cokolwiek robic z danymi bo nie chce mi działać.
Raczkuję dopiero w bazach danych i potrzebuję pomocy.

+DataSource - nasze źrodło danych
|
+DBGrid - tu widać naszą tabelę
+DBNavigator - tu możemy po niej nawigować<qutoe>

Drugi problem to umieściłem również pod jednym z przycisków kod :

with sqlquery1, sql do
begin
Close;
Clear;
Add('SELECT * FROM employee');
Open;
end;

ale nie odswieża sie dbGrid.

Z góry dziekuję
Jarek


Jarek

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0