Wywłaszczanie programu (pascal)

0

Witam!

Piszę program, który uruchamia inny (oba działają w DOSie i są napisane w Pascalu) i gdy wg warunku może natychmiast zakończyć działanie tego drugiego programu. Czy jest jakaś komenda która pozwala na natychmiastowe zatrzymanie programu? Resztę już mam. Proszę o pomoc.

żeby nie było.. szukałem długo odpowiedzi na to pytanie w googlach, faqach i nie znalazłem (może słabo szukałem)

0

Exit; działa na zasadzie opuść funkcję lub procedurę i wróć do miejsca wywołania jeśli jest exit wywoływany w programie kończy pracę.
Halt; przerywa działanie i kończy pracę.

Jeśli o to chodziło :-)

0

Chodzi o to że:

  • odpalam program numer 1 (zrobione)
  • ten program odpala program numer 2 i podaje mu dane do działania (zrobione)
  • czeka odpowiedni czas na wynik programu numer 2 (zrobione)
  • jeśli czas minie i nie dostaniemy odpowiedzi to program 1 zamyka program 2 (nie wiem jak to zrobić)
  • wyświetla wynik działania programu numer 2 w programie numer 1 (zrobione)

halt zamknąłby program numer 1, a mi chodzi o zamknięcie tego drugiego.

0

Przecież napisał wyraźnie, że w DOSie i Pascalu, a więc nie w Delphi i bez korzystania z funkcji Win32 API.

0

w pascalu tego nie zrobisz bo jak uruchomisz jakiś program to on przejumję kontrolę nad kompem (dos to nie środowisko wielozadaniowe, tam w danej chwili może działać tylko jeden program) i dopóki się nie skończy to Twój program jest zatrzymany

0

to jak w takim razie działają sprawdzarki z OI/PA/PKI? A nie dałoby się wysłać do tego drugiego proga komendę Ctrl+C, kurde potrzebuję na mus tego. Mam do sprawdzenia 140 progów, nie mam jak inaczej sprawdzić jak odpalić maszynkę...

0

a co to jest OI/PA/PKI?

a inaczej to możesz - po prostu napisz program na środowisko wielozadaniowe (windows, linux) np. w freepascalu

0

OI - Olimpiada informatyczna
PA - Potyczki algorytmiczne / Pogromcy algorytmów
PKI - Podkarpacki konkurs informatyczny

A jak ten program odpalę w Win to nic to nie da?
Może by tak spróbować jakoś ze zmianą kodów wszystkich programów do sprawdzenia? Żeby jakoś się synchronizowały ze sprawdzarką.

Odpowiedz jeszcze czy nie da się z proga 1 wysłać Ctrl+C do tego drugiego?

Sorry, trochę ze mnie lamer.

0
  1. umieść program 1 pod przerwaniem i wykonuj procedurę sprawdzającą co 10sek
  2. znajdź sobie jakieś miejsce w pamięci, które wykorzystasz jako znacznik
  3. drugi program okresowo powinien sprawdzać znacznik
  4. jeśli wykryje znacznik ustawiony -> halt(0);

prościej chyba się nie da, dos jest jednozadaniowy

ps. nie napisałeś w jakim trybie pracują programy

0

Dobra już sobie poradziłem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1