Jak Delphi może czekac na dane z bazy MySql?

0

Jak sprawić by program w Delphi for Win32 po uruchomieniu ciagle czekał na pojawienie sie danych w bazie MySql o adresie www adres www, polu pole, w bazie danych baza_danych, o haśle hasło itd??????
Gdy te dane pojawią się niech natychmaist odświerzy ekran aplikacji i wyświetli wpis z bazy na ekranie.
Da sie to zrobić?

0

np. Timer + odpytywanie bazy w onTimer
ale tak to zajedziesz bazę.

Jeśli masz możliwość to zmień bazę na taką, która potrafi wysłać powiadomienie do klienta (np. IB/FB) i oprogramuj to w bazie.

0
Misiekd napisał(a)

np. Timer + odpytywanie bazy w onTimer
ale tak to zajedziesz bazę.

Jeśli masz możliwość to zmień bazę na taką, która potrafi wysłać powiadomienie do klienta (np. IB/FB) i oprogramuj to w bazie.

A jak dokładnie wygląda taki kod dla bazy MySql( nie znam się za dobrze na Delphi, jest mi to potrzebne do projektu z udziałem PHP)?

0

jak się połączyć z bazą to masz gdzieś w serwisie więc nie będę Ci tłumaczył

wstawiasz timera na forme, ustawiasz mu interval na to co ile ma pytać się bazy o dane a w onTimer wpisujesz czoś w ten deseń

begin
  Zapytanie.Close;
  Zapytanie.Open;
  if not Zapytanie.EoF then
  begin
    //zapytanie zwrocilo jakies dane
  end;
end;

w zależności od tego czego będziesz używał do połączenia z abazą Zapytanie to może być ZQuery, ADOQuery, ...

0
Misiekd napisał(a)

jak się połączyć z bazą to masz gdzieś w serwisie więc nie będę Ci tłumaczył

A gdzie to jest( nie moge znaleŹć)?

0

W artykułach :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1