Synedit html, css, javascript- jak to połączyć

0

Witam

Mam taki problemiik: Otóż jak zrobić aby w pliku html umieszczony fragment kodu JavaScript lub css był poprawnie pokolorowany w SynEdit [???]

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!

0

Kładziesz SynEdit na formę i komponent SynXXX gdzie XXX to jest html, java, pascal czy coś tam.
Potem we właściwościach chyba SynEdita poszukaj wybór położonych tych komponentów i wsio.
Pisałem z pamięci bo SynEdita używałem w sracz czasu temu.

0

Ale mi chodzi o coś takiego:

<html> --syneditHtml
<script> -- syneditJScript
od tego miejsca zeby zaczeło mi kolorować w tym dokumencie JaveScript
if (a==1)
{
document.write....
}
</script> -- syneditHTML

0
paulus napisał(a)

Ale mi chodzi o coś takiego:

<html> --syneditHtml
<script> -- syneditJScript
od tego miejsca zeby zaczeło mi kolorować w tym dokumencie JaveScript
if (a==1)
{
document.write....
}
</script> -- syneditHTML

Da się, użyj komponentu z pakietu SynEdit, który się nazywa SynMultiHiglighter... Tam definiujesz po jakich znacznikach lub ich części ma rozpoznawać, że jest to JS, CSS, PHP, itp. A potem tylko dodajesz tylko kolorowanie składni poprzez SynXXXXSyn (gdzie XXXX to nazwa języka)...

0

Dzęki za tak zaskakującą mnie odpowiedź ;] , czemu ja wcześniej tego multi nieprzetestowałem [glowa]
Jeszcze raz wielkie dzięki :-)

0

A co do tego SynMultiHiglighter to gdy zrobie w javaScript, żeby się zaczynało na "<script>" to gdy ktoś wpisze "<SCRIPT>" albo "<script type="text/javascript" language="JavaScript">" to mi to nie zadziała.
Wiek ktoś jak to zrobić??

0
marcin0102 napisał(a)

A co do tego SynMultiHiglighter to gdy zrobie w javaScript, żeby się zaczynało na "<script>" to gdy ktoś wpisze "<SCRIPT>" albo "<script type="text/javascript" language="JavaScript">" to mi to nie zadziała.
Wiek ktoś jak to zrobić??

Z tego co pamiętam jest tam opcja w SynJScriptHighlighter ustawienia, czy rozróżniać wielkość liter w znaczniku <script>. Niestety już nie pamiętam nazwy, poszukaj sam - w końcu jest tam tylko kilka właściwości.

0

No i ja mam ten sam problem, z JS, z php też miałem ale start ustawiłem na </? a koniec /?>
A z JS to jeszcze szukam rozwiązania jak znajdę to na pewno napisze na forum ;-)

0

Po chwili szukania w google. Znalazłem takie coś. :)

0

No no nawet dziła :-)

Mozna tez to zrobić inaczej, można dynamicznie zmieniać w SynHighlighterMulti początek <script... i koniec </script> w zależności od zawartosci dokumenty, i też będzie działać
ale z SynWeb nietrzeba nic kombinować ;-P

Dzięki za wiadomość o SynWeb [!!!] [!!!]
[soczek]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1