Dlaczego nie działa mi dialogs w wersji :Delphi 7 Personal?

0

Na początek zaznaczam ,że jestem początkującym "programistą"....
Mój błąd polega na tym ,że gdy chcę wstawić komponent z zakładki Dialogs (wstawiam button i wpisuję do niego następujące polecenie:<font size="3"><font size="4">if form1.OpenPictureDialog1.Execute then
begin
form1.Image1.Picture.LoadFromFile(form1.OpenPictureDialog1.FileName);</span>end; </span>

).Wówczas gdy chcę otworzyć program (F9) tekst ten zaznacza mi się na czerwono - wskazuje on błąd :-O .
ZA POMOC Z GÓRY DZIĘKUJĘ. :-)

0

Jaki błąd?

//do postu poniżej
= true nie jest wcale konieczne

//Nie czepiałem sie

0
begin
  if form1.OpenPictureDialog1.Execute = true then
  form1.Image1.Picture.LoadFromFile(form1.OpenPictureDialog1.FileName);
end;

I może napiszesz co to za błąd?

Dopisane//
Do postu powyżej:

Przyzwyczajenie. Inaczej patrząc, to też pokazuję jak można w inny sposób, więc się nie czepiaj.

0

Zapewne używasz tego kodu w OnCreate form1, a tak nie można (albo w jeszcze nie utworzonej formie).

0

WIĘC CO MAM ZROBIĆ ?

0

Najlepiej poczytac jakiś kurs :/

Zrób sobie jakeigoś buttona i w OnClick to wsadź.

0

WIELKI DZIĘKI RedbaK-owi.TERAZ DZIAŁA. :-)

0
czis napisał(a)

WIELKI DZIĘKI RedbaK-owi.TERAZ DZIAŁA. :-)

Chcesz powiedziec ze miałes tak:

if form1.OpenPictureDialog1.Execute then

nie działało i zmieniłeś na:

  if form1.OpenPictureDialog1.Execute = true then

i dopiero zadziałało? :| Nie mozliwe...

//Sory za offtopic ale nie mogłem sie powstrzymac

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1