Delphi na USB

0

Cześć.
W sieci pojawiają się coraz częściej programy portable. Spotkałem nawet programy Adobe nie wymagające instalacji. Istnieje Delphi, który nie wymaga instalacji i zajmuje tyle miejsca by można go było umieścić na pamięci USB?

0

To zależy od pojemności. przecieŻ nic nie stoi na przeszkodzie żeby go tam instalnać.

0

Nie jest problemem zainstalowanie na pamięci USB lecz możliwość uruchomienia go bez instalacji na każdym innym komputerze.

0

Teoretycznie, jest to możliwe...

Należałoby po instalacji, skopiować biblioteki które delphi podczas instacji wali do folderów systemowych.
Wyeksportować utworzone klucze rejestru do pliku i to wszystrko przechowywać na USB.

W nowym komputerze umieszczenie i rejestracja bibliotek które uprzednio skopiowaliśmy z folderów systemowych, oraz import wyeksportowanego wcześniej pliku rejestru ze zmienionymi ścieżkami dostępu.

0

Tyle to ja wiem. Ale może ktoś ma gotową wersję? Szukałem w Internecie, ale nic nie znalazłem.

0

Tak jak napisał netvalker.

Ale ja bym zrobił tak:

uworzyłbym sobie folder gdzieś na hdd, np. C:\DelphiSys

skopiowałbym tam wszystkie pliki, które Delphi przy instalce wwala do katalogów systemowych itp.

zrobił sobie pliki rejestru (*.reg) z wpisami w delphi (można też spisać sobie wszystkie kluczew delphi do notatnika)

Następnie:

utworzyć nowy prog w delphi

napisać odpowiednie procedurki kopiujące wcześniej skopiowane pliki do odpowiednich katalogów na danym kompie, ale oprócz tych z rejestru

w ogóle to najlepiej je dodać do zasobów zeby wszystko w jednym pliku exe było

poźniej w delphi skorzystać z klasy TRegistry i napisać procedurkę umieszczającą odpowiednie klucze do rejestru

wszystko skompilować do jednego pliku (zasoby) - i dać razem z zainstalowanym delphi na pamięć USB.

Potem tylko na każdym kompie odpalić napisany prog dodający wpisy do rejestru i kopiujący pliki

później odpalić delphi i i cieszyć się :D

Myślę że tak powinno zadziałać - spróbuj - nie zawsze wszystko gotowe w necie znajdziesz - napiszesz samemu i będziesz miał :D

a i tak masz wszystko na tacy :>

Powodzenia zatem :)</wiki></b>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1