Jak wkompilować BDE do kodu

0

Witam serdecznie. Temat BDE powraca bardzo często. Potrafię go zainstalować, zrobiłem odpowiednie aliasy, ale - czy jest możliwość (słyszałem, że tak) wkompilowania do aplikacji niezbędnych części BDE i plików baz danych (ewentualnie) tak, aby poza plikiem programu nie trzeba było dodawać innych plików?? :>

0

co rozumiesz przez "wkompilowania do aplikacji niezbędnych części BDE"??

0

co rozumiesz przez "wkompilowania do aplikacji niezbędnych części BDE"??

Jemu pewnie chodzi tylko o sterowniki BDE, aby były w skompilowanym EXE-ku. No bo o jakie tu części może chodzić?

0
Misiekd napisał(a)

co rozumiesz przez "wkompilowania do aplikacji niezbędnych części BDE"??

Tak dokładnie :) Chodzi mi o sterownik do BDE. Chciałbym tak go wkompilować żeby miał już w sobie stworzony przeze mnie wcześniej alias. Wynik który chcę osiągnąć dzięki takiej kompilacji- to brak konieczności instalacji BDE w systemie nawet ukrytej, którą przeprowadzam w trakcie instalacji programu. I nie obecne (nie widziane BDE z poziomu usrerów w rzadnych narzędziach).

0

witam
a ja mam podobne pytanie - napisałem prostą aplikacje wykorzystującą Rave Reports i baze danych w formacie dBase IV. po skompilowaniu wszytsko ładnie działa u mnie na komputerze ale po przeniesieniu na inny sprzęt gdzie nie ma delhi ani sterowników do baz dancyh aplikacja nie działa. czy pakiet absolute database pozwoli mi uruchomić swój peogram na innej maszynie? a moze da sie zrobić tak żeby wszystkie niezbędne pakiety zawarte były w wykonywalnym pliku aplikacji?
z góry dziękuje za odpowiedź
stupido

0

pomijając fakt, że AD jest płatne to

With Absolute Database you will not need special installation and configuration, it compiles right into your EXE.
czyli tak

0

witam
a czy jest wobec tego jakieś darmowe wydanie podobnego programu, który pozwoliłby na rozwiązanie mojego problemu zarazem nie narażając nikogo na niepotrzebne problemy z legalnością? bo chciałbym wykorzystać swój program do prady dyplomowej a z tym to juz róznie bywa jak wiadomo - ktoś sie doczepi i po co mi sie nie obronić z powodu użycie płatnego softu :/ poza tym AD ma swoje elementy, których nawet nie wiem jak użyć - po prostu poszukuję rozwiązania które pozwoliłoby mi uruchomić swój program na komputerach na których nigdy nie było i raczej nie będzie Delphi wobec czego nie ma tam też Database Engine (bo jakoś tak to brzmiało w komunikacie który dostałem po odpalenie programu). czy jest na to jakaś rada czy jednak nie obejdzie się bez instalowania Delphi albo Database Engine?
pozdrawiam
stupido

0

witam
raz jeszcze ja: czy po zaptaszkowaniu tej wspomnianej opcji normalnym objawem jest to że objętość mojego programu spadła niemalże o połowe?? z ok 1,5 MB na 869 KB... poniżej przedstawiam to co mam w polu "wbudowywanych" pakietów:
vcl;rtl;vclx;VclSmp;vclshlctrls;dbrtl;bdertl;vcldb;dss;vclAbsDBd7;dclbde;dbexpress;dbx;dbxcds;dcldb;dcldbx;dcldbxcds;dclstd
jutro będe miał mozliwość sprawdzenia tego rozwiązania ale już teraz dziękuje za wszelkie podpowiedzi :)
stupido

0
stupido napisał(a)

czy po zaptaszkowaniu tej wspomnianej opcji normalnym objawem jest to że objętość mojego programu spadła niemalże o połowe?? z ok 1,5 MB na 869 KB

tak, z tym że teraz oprócz wcześniej wymaganych plików będziesz jeszcze musiał razem z aplikacją dystrybuować bple, które będzie wymagać

0

witam
a czy jest jakikolwiek sposób żeby ten problem rozwiązać tak że do dystrybucji potrzebny byłby tylko:
-plik wykonywalny
-dwa pliki bazy danych (.dbf, .mdx)
-plik .rav zawierajacy szablon raportu
i żeby wszytsko działało na komputerach pozbawionych Delphi i Database Engine i zeby nie trzeaba było dołączać żadnych "bpl-i" ani nic podobnego?
stupido

0

jedyny sposób to zamiennik dla BDE, np. Absolute Database. Poszukaj pod BDE replace, BDE replacement, BDE altrnative. Być może znajdziesz coś darmowego

0

nie śledzę całego wątku, ale mogę powiedzieć, że Absolute Database to na prawdę dobra/szybka i wygodna baza danych. Wszystko upakowane jest w exeku - zadnych dodatkowych dll'i i zbędnych plików. Gorąco polecam - free for personal use :)

0

witam ponownie
ja raz jeszcze odnośnie sprawy dołączania plików *.bpl. Mianowicie uruchomiłem aplikacje na drugim komputerze i po jednym pliku dokładałem te które potrzebował. Było 5 takich które udało sie dorzucić:

  • rtl70.bpl
    -vcl70.bpl
    -vcldb70.bpl
    -dbrtl70.bpl
    -bdertl70.bpl.
    Jednak po dołożeniu tego ostatniego okazało się że aplikacja nie uruchamia się a dodatkowo wyświetlany jest następujący komunikat:
    Exception EDBEngineError in module bdertl70.bpl at 0000BE42. An error occured while attempting to initialize the Borland Database Engine (error $2108)
    Czym może być spowodowny takowy błąd i jak można go obejść/naprawić? I drugie pytanie - chcąc wykorzystać Alternative Database to muszę podmienić komponenty wykorzystywane w aplikacji czy tylko dołożyć coś do projektu żeby sie wkompilowało do pliku wykonywalnego?
    z góry dziękuje za cierpliwość i podpowiedzi
    stupido
0
stupido napisał(a)

witam ponownie
ja raz jeszcze odnośnie sprawy dołączania plików *.bpl. Mianowicie uruchomiłem aplikacje na drugim komputerze i po jednym pliku dokładałem te które potrzebował. Było 5 takich które udało sie dorzucić:

  • rtl70.bpl
    -vcl70.bpl
    -vcldb70.bpl
    -dbrtl70.bpl
    -bdertl70.bpl.
    Jednak po dołożeniu tego ostatniego okazało się że aplikacja nie uruchamia się a dodatkowo wyświetlany jest następujący komunikat:
    Exception EDBEngineError in module bdertl70.bpl at 0000BE42. An error occured while attempting to initialize the Borland Database Engine (error $2108)
    Czym może być spowodowny takowy błąd i jak można go obejść/naprawić? I drugie pytanie - chcąc wykorzystać Alternative Database to muszę podmienić komponenty wykorzystywane w aplikacji czy tylko dołożyć coś do projektu żeby sie wkompilowało do pliku wykonywalnego?
    z góry dziękuje za cierpliwość i podpowiedzi
    stupido

Spróbuj zainstalować ponownie BDE(Jeśli je masz zainstalowane). Sam jestem początkującym programistą także przepraszam w razie jeśli źle napisałem :)

0

witam
chodzi własnie o to że na tym komputerze na którym ma byc uruchamiany program nie ma BDE ani Delphi - a nie będe specjalnie instalował tych pakietów tylko po to żeby uruchomić swoją aplikacje [glowa] wydaje mi sie to troszke bez sensu - ale jeśli nie będe umiał sobie inaczej poradzić to chyba tak sie skończy że jednak to zainstaluje w całości ;)
stupido

0

a musi to być paradox??? Nie może być np. FireBird - oprócz pliku bazy potrzebujesz 3 dllki

0

witam
dziękuje za pomoc ale sprawa została rozwiązana - pobrałem z internetu pakiet borland database engine i utworzyłem sobie ogólny instalator instalujący BDE i moją aplikacje - czyli choć nie do końca tak jakbym chciał ale problem jednak udało się obejść poprzez zautomatyzowanie instalacji :)
pozdrawiam
stupido

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1