Aplikacja MDI - kilka pytań

0

Cześć, mam kilka pytań:

  1. Mam program z kilkoma formami zrobiony w MDI, tylko chodzi o to ze te okienka MDI nie będzie na głównej formie, i mi wyskakuje błąd przy uruchamianiu. Może wie ktoś jak to zrobić?

  2. Jak tworzyć te okienka zmaksymizowane? Jak zrobie w OnCreate Form3.WindowsState := wsMaximized, to jez nie zaciekawy efekt, bo gdy robie nowy to pierw jest małe okienko a potem się maximilizuje.

  3. Jak zmienić rozmiar tych tworzonych okienek bo zmiana rozmiaru formy nic nie pomaga?

Z góry dzieki za odp.

0

Okna mdi to okna typu Child więc muszą mieć okno za parenta i to chyba powoduje więpszość problemów(Jak możesz to zrezygnuj z MDI)

0
marcin0102 napisał(a)
  1. Mam program z kilkoma formami zrobiony w MDI, tylko chodzi o to ze te okienka MDI nie będzie na głównej formie, i mi wyskakuje błąd przy uruchamianiu. Może wie ktoś jak to zrobić?

Okno MDIChild musi mieć parenta typu MDIForm

  1. Jak tworzyć te okienka zmaksymizowane? Jak zrobie w OnCreate Form3.WindowsState := wsMaximized, to jez nie zaciekawy efekt, bo gdy robie nowy to pierw jest małe okienko a potem się maximilizuje.

poszukać

//ustawić w OI WindowState = wsMaximized
  LockWindowUpdate(Handle);
  form := TForm.Create(Self);
  form.Show;
  LockWindowUpdate(0);
  1. Jak zmienić rozmiar tych tworzonych okienek bo zmiana rozmiaru formy nic nie pomaga?

nie rozumiem

0

Co do pierwszego to na tej formie co ma być te MDI to mam FormStyle fsMDIForm i to nie jest główna forma, a ta forma ktura ma się wyświetlać to MDIChild. I to mi nie che działać. :(

A co do trzeciego to już sobie poradziłem :)

A jeżcze jedno pytanie co jest lepiej stosować MDI czy zakładki?

0
marcin0102 napisał(a)

A jeżcze jedno pytanie co jest lepiej stosować MSI czy zakładki?

Jak wolisz...
//BTW chyba chodziło Ci o MDI :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1