Równania różniczkowe wykresy

0

Mam do napisanaia program rysujący wykres dla równania różniczkowego n-tego stopnia.

np: y''=y'/3+sin(x+y) czy y'=ln(y/x);

Zastanawiam się nad najlepszą metodą jak to rozwiązać (chodzi mi głównie o sprawe podejścia do przetwarzania inputu użytkownika który wpisze sobie dowolne równanie). Zastanawiam się nad parserem, który będzie mi generował stosowne układy. Chciałbym się poradzić ludzi ktorzy zetknęli się z podobnym problemem aby doradzili mi coś w tej sprawie. Może jest jakiś inny lepszy sposób niż parser????

0

Nie napisałeś czy w delphi czy w pascalu. Jak w pascalu to mam gotowy parser+rysowanie funkcji. Jak delphi to znajdę parser i podpowiem jak rysować. Maila i gg masz w profilu.

0

ONP - poszukaj w artykułach

0

Chodzi o delphi.

Adam odezwij się na gg jak będziesz ja już zagadałem.

MisiekD: co to ONP bo szukałem w artykułach delphi i nic nie znalazłem mógłbyś przybliżyć??

0

ONP to odwrotna notacja polska.
Wyrażenie 2*(3+4)+5*6 zapisuje się w postaci: 2 3 4 + * 5 6 * +
Więcej na temat metody i silnika można znaleźć w Ekspert plus (wydanie specjalne) Nr 1/2005

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1